Катедралата Нотр Дам ще остане затворена през следващите пет-шест години.

...
Катедралата Нотр Дам ще остане затворена през следващите пет-шест години.
Коментари Харесай

След огъня: "Нотр Дам" ще остане затворена за 5-6 години

Катедралата " Нотр Дам " ще остане затворена през идващите пет-шест години. Започва интернационален конкурс за създаване на кулата-стрела. Добрата вест е, че признакът на Франция - петлето на върха на кулата-стрела, е избавен.

Снимка: Reuters
Над 30 души са разпитани по отношение на пожара в катедралата. Не се работи по версия тероризъм, огънят евентуално е тръгнал от дейностите по реставрацията, разгласи в студиото на bTV френският дипломат у нас.
Френският дипломат: Не се работи по версията за тероризъм след пожара в „ Нотр Дам ” Той изясни, че главната версия е непредумишлен пожар в резултат на строителни действия
За последните 48 часа даренията за възобновяване на катедралата към този момент са над 1 милиард евро.

Някой подаряват по 2 евро, а най-богатите французи - 200 милиона. Независимо какъв брой са дали, страната през днешния ден взе решение да не полза с налози 75 % от тези суми. Очаква се още повече хора с лимитирани благоприятни условия да вършат дарения след този жест, а от най-заможните - да не се възползват от него.

Снимка: Reuters

" Нотр Дам " ще остане затворена поради тежките провали от пожара. Храмът би трябвало да бъде укрепен, а покривът затворен, с цел да се защищити вътрешността му при неприятно време.
Заради опасения от сриване: Районът към " Нотр Дам " продължава да е отцепен Днес камбаните на всички френски катедрали ще звучат по едно и също време в 18:50 ч. - часът на експлоадирането на пожара в "Нотр Дам "
Разпитите на строителните служащи не престават. 50 специалисти проверяват аргументите за пожара. Властите отхвърлят версията за атентат или тенденциозен палеж.

Разследването е за непреднамерено опустошение заради пожар, обвързвано е евентуално с реставрационни действия.

Снимка: Reuters
След особено съвещание на държавното управление министър председателят разгласи, че рухналата кула -стрела ще бъде възобновена с интернационален конкурс по архитектура.

" Международният конкурс ще ни помогне да си отговорим на въпроса дали желаеме да пресъздадем кулата-стрела, да я възстановим тъкмо, по този начин както е била планувана и издигната от архитекта Виоле льо Дюк. Или, както постоянно се случва в еволюцията на паметниците на културата, " Нотр Дам " да получи нова кула, която да е пригодена към технологиите и провокациите на нашето време”, означи министър председателят Едуар Филип.
„ Парижката Света Богородица ” – преди и след пожара (СНИМКИ) След като "сърцето на Париж " пламна преди две вечери, хората се надяват да го видят цяло още веднъж
По предварителни калкулации възобновяване на катедралата ще коства над 1 милиард евро. Големи компании и частни донори към този момент дадоха обещание по-голямата част от сумата- 800 милиона евро.

Френският президент разгласи упоритостта реконструкцията да приключи до пет години, когато се чака Франция да е хазаин на Олимпийските игри.

А папа Франциск благодари на френските пожарникари и благослови работите по възобновяване на храма.
Папата прикани към готовност за възобновяване на " Нотр Дам " Личности от целия свят изрекоха съпричастност към Франция и Парижката Света Богородица
" Цялата черква би трябвало да благодари на тези, които работиха, с цел да спасят катедралата. Нека Дева Мария ги благослови и поддържа възстановителните работи. Нека това стане общо дело за прослава и възхвала на Бога ", сподели Сетия отец.

Тази вечер камбаните на всички храмове във Франция ще бият в символ на съпричастност, в точния час, в който стартира пожара на " Нотр Дам ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР