През 2020 г. Гинка Славова попада на обучителен семинар, свързан

...
През 2020 г. Гинка Славова попада на обучителен семинар, свързан
Коментари Харесай

Блокирани спестявания за няколко хиляди евро във финансова пирамида

През 2020 година Гинка Славова попада на обучителен семинар, обвързван с хранителни добавки. Не след дълго става самостоятелен сътрудник и стартира да популяризира продуктите на компанията посредством мултилевъл маркетинг. Оказва се обаче, че с изключение на здравословен живот, интернационалният холдинг регистриран в Швейцария, промотирал и пакети с криптовалута.
 
,,Най-големият беше 1650 евро, а най-малкият под 100 евро. Последният метод да събират пари бяха с образования. Академия, всички ще ставаме лекари надали не. Това струваше 1000 евро ", сподели Гинка Славова пред Българска национална телевизия. Тя купила пакети на цялото си семейство, в това число и на другари. По този метод трябвало да увеличи ранга си на дистрибутор и да усили приходите си. Показва ни част от направените преводи, както и профила си в системата. " Всеки закупил пакети под мен ми носи избрани бонуси ", изясни тя.
 
Намираме няколко видеа на компанията в интернет със препоръки по какъв начин да се влага. Парадоксално, само че в тях се натъртва и на това по какъв начин да се предпазим от финансови пирамиди. В описанието под видеото, се твърди, че се купуват фиатни пари, или лична валута на компанията, на база на която всеки месец се получават дивиденти. Изрично е упоменато, че парите могат да се теглят незабавно, реинвестират или да се купува криптовалута на холдинга, с която може да се заплаща 30% от цената на поръчаните артикули. Потребителите имат персонални профили в системата, посредством които могат да видят по какъв начин се движат вложения. Гинка Славова взема решение да се довери. В началото всичко е наред.
 
,,Обещаха от порядъка на 5-10% като зависи от самата криптовалута по какъв начин варират първоначално потеглиха дивидентите доста добре, минахме един път 10% ", показа Гинка Славова.
 
През юни 2022 година нещата се трансформират.Дивидентите стопират с претекста, че има криптокриза поради войната в Украйна. Въпреки че тъкмо тогава криптопазарът регистрира напредък и сходно опрощение би могло да бъде първата алена лампичка, че нещо не е наред - Гинка Славова търпеливо изчакала близо година и половина, преди да се опита да изтегли вложените пари, макар неизгодното съглашение, че компанията би трябвало да задържи 15% от тях. Тогава наставниците по веригата, с които дамата поддържа връзка, трансформират разпоредбите на играта, а инвестицията от близо 10 000 евро останала замразена.,,Няма никаква връзка. Има в Телеграм съпорт на тази платформа - от октомври месец се въртим в един обаян кръг дават обещание да трансферират казуса към финансовия отдел, ИТ отдела, какви ли не отдели несъмнено 10 пъти са ме питали какви са регистрационните номера, никакъв прогрес там ", добави още Гинка Славова.
 
 istock istock
,,В случая става въпрос за аналогична скица като onecoin на Ружа Игнатова. Просто става въпрос за по-малки размери ", изясни Йордан Мицикулев - финансов анализатор.
 
С финансовия анализатор и специалист по криптовалути Йордан Мицикулев решаваме да проверим платформата, която интернационалния холдинг употребява. Чрез обществена информация откриваме, че към нея са направени малко над 2 600 входящи транзакции. За три години са преведени близо 7.7 милиона $ или близо 14 милиона лв.. Пикът на преводи е бил от средата на 2021 доникъде на 2022 година Най-голямата транзакция, която откриваме е за 106 000 $.
 
,,Но фона на дребните транзакции се вижда, че има хора, които в действителност са рискували доста съществени суми и за жалост, те не могат да си ги получат в никакъв случай назад. Защо и те купили ли са действително нещо? Установих, че платформата няма публикуван криптоактив. Има криптоактив с това име на дребна самостоятелна компания и може би огромна част от потребителите са се подлъгали тъкмо по това, тъй като има такова редуциране, само че не и от въпросната платформа. Имайки поради адреса, който разясняваме разумно е в него да влизат и излизат подобен тип токени, само че се открива, че няма токен, който да дава отговор на показания от въпросната платформа. Такова нещо не съществува. Това е един уеб страница, който е привързан единствено с интернет, с никоя борса. Когато вкарваме пари ние ги даваме непосредствено в джоба на притежателя на пирамидата ", сподели още финансовият анализатор.
 
А без разполагаем криптоактив отсреща, вложенията на клиентите се оказват просто призрак.,,Фактът, че парите незабавно се източват. Този тоукен не попада на никое място, няма го на отворения пазар. Не може да приказваме за транспарантна активност ", посочи Мицикулев.
 
 istock istock
Финансовият анализатор разпознава още едно видимо нарушаване - обещанието вложените средства да се ръководят от 10 доста опитни брокери, без да прецизират тяхната подготовка. ,,Това отново е извънредно нелегално, тъй като в България такива действия може да се правят единствено от лицензирани капиталови медиатори. Ако имаме такава активност отново влизаме в графата финансова пирамида. Максималната санкция е пет милиона лв. и затвор ", изясни Йордан Мицикулев.
 
Фирмата, за която Гинка Славова работи като дистрибутор е записана през 2017 година демонстрират обществени данни. През 2021 година едноличният притежател е бил заменен, а година по-късно шефовете също. На посочения имейл оставен за контакт насочваме питане за среща и изявление, само че оставаме без отговор.

Какво се случва с биткойна

На посочения адрес в Търговския указател в София не съумяваме да открием офис на въпросната компания.
 
Откакто Гинка Славова се пробва да си върне парите връзката с хората на високо равнище стартира да се губи, изключват я и от Телеграм групите на общността.,За да се стигне до дамата на върха на тази компания в България, това е по-сериозен проблем. Сега нямам право да приказвам с нея тъй като би трябвало да уважа йерархията, а има човек сред нас. За да стигна до нея, приказвам с моя директен ментор, тя приказва с тази госпожа тя е неин директен ментор ", показа Гинка Славова.
 
В сходна обстановка се оказват още хора, които също са вложили разнообразни суми.,,Сама съм направила група в Телеграм. Около 25 индивида сме вътре. Всеки е вложил по нещо. Никой не подхваща дейности. Само аз се занимавам с това ", добави Гинка Славова.
,,Когато става въпрос за вложения на суми в отвън банковите и застрахователните артикули, които са най-регулирани и обезпечени в Европейски Съюз до 100 000 евро сумите са обезпечени, отвън тази контролирана система всяка друга инвестиция под каквато и да е форма носи риск. Рискът е за сметка на този, който влага парите ", сподели Богомил Николов от,,Активни консуматори "
 
 istock istock
При методите за увещание на консуматори в рисково вложение от,,Активни консуматори " виждат маркетингови техники от вида,,от уста на уста ". Идеята е рекомендациите и рекламата да става през близки и другари. Често пътят към облагите и финансовата независимост се разказва лесноосъществим за всеки.
 
,,Големият проблем идва от медиаторите и консултантите, които нормално ни въвличат в тази посока до каква степен те ни дават правилен съвет, справедлива и изчерпателна информация или просто желаят да ни увлекат в някаква случка от която те ще завоюват комисионна и малко пари. Това би трябвало хората да се научат да виждат. Когато има инвестиция риска би трябвало да бъде от мен самия ", разяснява Богомил Николов.

Каква е новата скица " за бързо замогване "

Именно по тази причина кой и по какъв начин може да ни поучава в света на вложението се дебатира на европейско равнище, където казусът се задълбочава.
,,Има разнообразни хрумвания. От една страна изсветляване на приходите по какъв начин се финасира съответния съветник, въпреки това наложителна подготовка и вменени отговорности по закон. Ние би трябвало да разберем, че тези, които приказват към нас не поемат риск. Рискът го поемаме самите ние ", изясни още Богомил Николов.
 
Според анализатора Йордан Мицикулев, финансовите пирамиди постоянно рухват - въпросът е какъв брой време ще устоят. Мащабите значително зависят от това какъв брой добре ще се прикрие схемата, а това от време на време става точно посредством паралелни бизнеси, които имат за цел да филтрират жертвите. Ползват се и платени сътрудници, които удостоверяват доходността или пък качеството на продуктите. Заради сериозния растеж на криптопазарите през 2020 - та доста от новите схеми са ориентирани точно в тази сфера, твърди анализаторът. Той чака скоро доста пирамиди да бъдат изсветлени, защото в света на криптото всичко е проследимо.
 
 istock istock
,,Всеки, който е взимал комисионна остава вечно в блокчейна. Тези хора в последна сметка би трябвало да изкарат парите, нормално това става през борса, само че там стигаме до преснимана персонална карта, доказателство за адрес, банкови сметки. ФБР публично тяхно изказване е, че избират финансовите измами да стават с биткойн, тъй като най-лесно ги хващат ", сподели Йордан Мицикулев.
 
Дали и по кое време Гинка Славова ще успее да изтегли парите си към момента не ясно. Засега единственото, на което разчита са обещания.,,На последното церемония събитие в Москва президентът на компанията сподели, че някои от неговите планове за жалост не са сполучливи. Всеки прави неточности. Това ми беше обещано от моя ментор като отговор ", обоснова се Гинка Славова.
 
Какъв ще бъде края на тази история - с изключение на от полезностите на компанията зависи и от прокуратурата, която е почнала инспекция на компанията. В международен мащаб вредите от криптоизмами се правят оценка на милиони, а практиката демонстрира, че най-честата неточност се оказват прибързаните решения, които от време на време могат да ни костват скъпо.
 
Затова специалистите поучават всяко начинание да бъде проучено деликатно през разнообразни източници на информация - точно по този начин могат да се открият червени светлини, които биха ни предпазили от непотребни опасности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР