Катедра Англицистика и американистика на СУ Св. Климент Охридски“ през

...
Катедра Англицистика и американистика на СУ Св. Климент Охридски“ през
Коментари Харесай

Конференция Традиции и преходи за деветдесетгодишнината на катедра Англицистика и американистика на СУ Св. Климент Охридски

Катедра " Англицистика и американистика " на СУ " Св. Климент Охридски “ през 2018 отбелязва своята деветдесета годишнина с Международна конференция под мотото „ Традиции и преходи “. Събитието е съответствува и с честванията на 130-та годишнина от основаването на СУ " Св. Климент Охридски ". Международната конференция " Традиции и преходи " (Traditions and Transitions) събира 85 учени от разнообразни генерации, страни и теоретични настройки, от почетни професори до докторанти.
Почетен посетител на събитието е Джеймс Дойч – куратор по фолклористика и културно завещание към музейния комплекс „ Смитсониън “ във Вашингтон, Съединени американски щати. Той е разработвал стратегии и провел изложения на друга тема, като Корпусът на мира, Театър " Аполо " в Ню Йорк, Националната организация за аеронавтика и космонавтика на Съединени американски щати (НАСА), Горската работа на Съединени американски щати, Китай, Втората Световна Война, Пътят на коприната, чиновниците на Белия дом и доста други.
Джеймс Дойч е професор в Катедрата по американистика на университета " Джордж Вашингтон ", където преподава американски фолклор и история на американското кино. Води курсове по американска история, просвета и кино в университети в Армения, Беларус, България, Германия, Киргизстан, Норвегия, Полша и Турция.
Преподаването на британски като университетска дисциплинираност в България стартира през 1888 година, когато е основан и самият Софийски университет. Първоначално образованието по англицистика се предлага в границите на Катедрата по германистика на СУ. Четиридесет години по-късно университетската англицистика се обособява в независима компетентност. Пионерските старания на нейните първи професори Константин Стефанов и Руси Русев, а от трийсетте години насетне и на придобилия интернационално самопризнание шекспировед проф. Марко Минков, утвърждават високи стандарти и образуват компетентност британска лингвистика като една от най-изявените области на българската академична хуманитаристика. И най-краткият исторически преглед не може да не означи най-изявените представители на тези генерации преподаватели в катедрата - учени от ранга на лингвистите проф. Жана Молхова и проф. Андрей Данчев, и забележителни литературоведи и преводачи като проф. Владимир Филипов и проф. Александър Шурбанов, почетен лекар на университетите на Кент и Съри.
Катедра " Англицистика и американистика " предлага и четири одобрени магистърски стратегии: " Комуникация: език, литература, медии ", " Език и просвета ", " Превод с британски и френски език " и " Конферентен превод ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР