Катастрофата в енергетиката става необратима. През последните дни фокусът върху

...
Катастрофата в енергетиката става необратима. През последните дни фокусът върху
Коментари Харесай

АБВ очаква неизбежна катастрофата в енергетиката

Катастрофата в енергетиката става необратима. През последните дни фокусът върху бранша бе по следващото нарастване на цената на тока. Не се чува обаче дълбокият разбор за действителните аргументи за този резултат и по какъв начин те могат да бъдат преборени. Това разяснява пред медиите зам.-председателят на Политическа партия АБВ Любомира Ганчева. Липсата на визия, специалисти и политическа воля са повода за колапса, в който се намира сега енергетиката, уточни тя и насочи рецензия към финансовите резултати в енергетиката за първото тримесечие.

„ Финансовите параметри демонстрират, че първото тримесечие на тази година НЕК усилва своите загуби с по 12 млн. лева на месец. Това са едни 12 млн. лева от горната страна, които се пишат на нашата сметка – на вас, на нас, на всички жители “.

Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток 2 “ имат задължения близо 1.5 милиарда лв., като единствено към БЕХ сумата е 1 милиарда лв.. Загубите на предприятието за първото тримесечие пък са 33 млн. лв., сподели Ганчева и напомни, че Политическа партия АБВ нееднократно е алармирала за метода, по който тези суми се образуват и по какъв начин българската на процедура Топлоелектрическа централа се убива за сметка на другите две американски централи.

„ Ако за първите 3 месеца на предходната година облагата на БЕХ е била близо 3 млн. лв., тази година е малко над 1 млн. лв.. На фона на всички тези черни статистики и тежки финансови резултати само АЕЦ „ Козлодуй “ демонстрира доста по-високи резултати, по отношение на предходната година “, сподели Ганчева. Тя добави, че анализът на енергийния микс демонстрира, че всички подсектори на енергетиката са в положение на тежка рецесия. И освен това. Няма енергийна тактика след 2020 година Не е ясно какво се случва с въгледобива. Не е ясно какво тъкмо ще се случи с плана АЕЦ „ Белене “ при по този начин завършената процедура за привличане на вложител и още веднъж напомни настояването на АБВ за ясно държавно присъединяване и държавни гаранции в този стратегически за България бранш. АБВ на няколко пъти са алармирали за градеж на газопроводи на повишени пазарни цени. Диверсификацията на доставки на природен газ също не води до значително понижение в цената.

Последният образец е покупката на Булгаргаз на полутечен природен газ. В подтекста на растящите всяка година по няколко пъти цени на тока и 60-те % енергийна беднотия у нас, Любомира Ганчева изясни, че съществува нормативен лост в европейското законодателство, който не е употребен – антитръстово решение на Европейска комисия, което в обстановка на трайно по-ниска цена на природен газ в Европа (TTF показател е 12 евро за мегаватчас) да ни разреши да понижим сензитивно доставната цена на природен газ, инструмент, от който страната ни по неразбираеми аргументи не се възползва.

„ Когато европейската цена е по-ниска, в сравнение с тази на дълготрайния ти снабдител, национално виновната политика е да се задейства процедура и се понижава цената от дълготрайния снабдител. Защо България не го направи, за какво съзнателно плащаме едни по-високи цени и „ на мрачно “ се вършат процедури, с които някой ще завоюва, само че ще го платим всички българи? “.

Любомира Ганчева заяви, че Политическа партия АБВ ще алармира КЕВР за тази процедура, ще изиска инспекция и доклад за какво не се съблюдава европейското законодателство в региона на антитръстовото законодателство при доставки на природен газ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР