Катастрофалните наводнения, причинени от силната буря, която връхлетя Словения през

...
Катастрофалните наводнения, причинени от силната буря, която връхлетя Словения през
Коментари Харесай

След катастрофалните наводнения в Словения: Щетите са за милиарди евро

Катастрофалните наводнения , породени от мощната стихия , която връхлетя Словения през уикенда, предизвикаха гибелта на минимум шестима души, а материалните вреди се чака да доближат няколко милиарда евро, сподели словенският министър председател Роберт Голоб, представен от локалните медии.

Хиляди словенски жители бяха евакуирани от домовете си в Северозападна и Централна Словения, до момента в който армията, пожарникарите и спасителите се пробват да освободят други и да разчистят улиците. Проливни дъждове заливаха съвсем две трети от страната дни наред, като унищожиха здания и мостове.

" Щетите ще възлязат на няколко милиарда евро, за ефикасно саниране ще би трябвало да се направи всичко допустимо и да се получат колкото може повече средства от европейски фондове и помощ от чужбина ", сподели министър председателят Голоб.



Словенската организация за околната среда
заяви, че водите са почнали да спадат през вчерашния ден, само че някои региони към момента са отцепени.

Европейският съюз предложи тежка техника и инженерни елементи. Словения изиска хеликоптери , войски и понтонни мостове от НАТО. Хърватия и Унгария помогнаха с хеликоптери, а Германия с екип на гражданска отбрана.
 Словения наводнения БГНЕС
Европейският съюз и НАТО започнаха през вчерашния ден да изпращат незабавна помощ на Словения, съобщи Асошиейтед прес. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беседва през вчерашния ден по телефона със словенския министър председател, като изрази състрадание и мощна взаимност на алианса със Словения.

В неделя Словения и Кипър задействаха Механизма за гражданска отбрана на Европейския съюз поради наводненията в Словения и горските пожари в Кипър.

Европейски Съюз изпраща в Кипър два противопожарни самолета Канадеър от групата за гражданска отбрана на Европейски Съюз, ситуирана в Гърция.
 
Heavy rains have caused flash floods and landslides in parts of Slovenia, blocking roads and bridges, flooding buildings and forcing evacuations.

Find more:
— Sky News (@SkyNews)
Франция изпраща тежка техника с инженерни елементи в Словения, Германия - два сглобяеми понтонни моста и два багера с съпътстващия личен състав, заяви Европейската комисия.



България и Хърватия
също предложиха поддръжка, в това число хеликоптери, багери, понтонни мостове и инженерни екипи. Съединените щати са разположили личен състав в Любляна, с цел да създадат оценка на обстановката и да дефинират незабавните филантропични потребности.

Германското вътрешно министерство заяви, че изпраща екип от Федералната организация за техническа помощ в Словения.

Дори воюващата Украйна предложи помощ.

" Украинската страна, в сходство със своите благоприятни условия, ще поддържа своите другари и сътрудници, които се намират в неволя, тъкмо както Словения поддържа украинската нация и ни оказва помощ да отклоним съветската експанзия “, написа Олег Николенко, представител на украинското външно министерство, в обществена медия.

Наводненията бяха породени от поройни дъждове в петък, вследствие на които реките преляха и водата нахлу в къщи, ниви, села и градове. Метеорологичната работа на Словения заяви, че за по-малко от ден в страната е паднало количество дъжд, съответстващо на едномесечната норма.
 Словения наводнения БГНЕС
Експертите споделят, че рисковите метеорологични условия са частично подхранвани от изменението на климата. Части от Европа станаха очевидци на рекордни горещини и горски пожари това лято.

Цели села към момента са под вода в Словения . Реколтата е унищожена, а колите са затънали в тиня. Основни автомагистрали в елементи от Словения са затворени. Срутени са и доста мостове.

Словенските управляващи предизвестиха за заплаха от вероятни кални свлачища и придошли реки, които могат да прелеят когато и да е. Поставени са загради от чували с пясък.

Няколко мощни стихии по-рано през лятото в Словения отнесоха покриви, повалиха хиляди дървета и убиха един човек в страната и четирима други в района.

Имаше неочаквани наводнения и в прилежащите Австрия и Хърватия , а проливни дъждове и стихии предизвикаха огромни вреди в Сърбия, която е надолу по течението от набъбналата река Сава, която тече от Словения през Хърватия и Босна и Херцеговина до Сърбия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР