Катаржина Естейт е в топ десет в световна класация с

...
Катаржина Естейт е в топ десет в световна класация с
Коментари Харесай

Катаржина Естейт: Encore Syrah е нашата гордост, най-награждаваното българско вино

Катаржина Естейт е в топ 10 в международна ранглиста с виното Encore Syrah

Огромен триумф за България означи Encore Syrah на Катаржина Естейт на най-реномирания конкурс за сира в света - Syrah du Monde. Това самопризнание виното получава за втора поредна година. Така България се подрежда измежду най-хубавите производители на вино в света, като потвърждава себе си като винена дестинация, която има претенциите да бъде значим фактор в международното произвеждане на качествени виновност.

Освен, че е класирано в топ 10 на най-хубавите сири в света, Encore Syrah 2012 получи и златен орден на ревюто Syrah de Monde 2018. Тази година топ 10 се състои от 13 виновност заради извънредно околните резултати. Освен Encore Syrah 2012, измежду най-хубавите сири в света се класираха тези от Италия, Испания, Мексико, Австралия, Южна Африка, Франция, Гърция, Швейцария и Турция.

Конкурсът Syrah du Monde във Франция е един от четирите най-престижни състезания в света, дружно с винени надпревари като Decanter, Mundus Vini и Chardonnay du Monde. Тестингът и оценката на виновността за Syrah du Monde се организират в замъка Chateau d`Ampuis, долината на река Рона, където за първи път е почнало развъждането на сорта сира. Този конкурс е приет за най-престижен за виновността от сира, тъй като Франция, където се организира надпреварата, като се изключи че е майка на винопроизводството и най-големите международни специалисти са там, също по този начин е и татковина на този вид. Журито е от специалисти на доста високо равнище, които са доста точни в оценките си. Така че за нас това в действителност е голямо достижение, голямо самопризнание за българското вино. В топ 10 са страни като Италия, Испания, Франция, Австралия, Южна Африка - най-големите международни производители. Сега и България се подреди до тях.

Цветелина Николова, ръководещ шеф на винарските мазета Катаржина Естейт, Белица Уайнъри, Кончерто Уайнъри и „ Платинум Брандс “ - дистрибуторска компания за виновност и високоалкохолни питиета, даде особено изявление за Мениджър Нюз във връзка следващия огромен триумф:

- Госпожо Николова, каква е символиката на това отличие?

- За втора поредна година съм извънредно горда, че нашето вино продължава да впечатлява най-големите винени специалисти. Повторното оценяване на Encore Syrah като едно от най-хубавите виновност от сорта, и то във Франция, където се организира Syrah du Monde, ни подрежда измежду международните винопроизводители. Това самопризнание удостоверява обстоятелството, че България има капацитета да прави качествени виновност и за нас има голям смисъл за всички старания, които поставяме в устрема си да създадем артикул на международно равнище.

- Кои са отличителните характерности на Encore Syrah на Катаржина?

- Encore Syrah има характерностите на типичната сира, прелестен вид с компактно тяло и плодов усет. Encore Syrah е и нашата горделивост, най-награждаваното българско вино. То е в положение да ни подари страсти и очаквания, предизвиквайки сетивата ни за още и водейки ни към нова победа (Encore в превод от френски на български значи „ още “). Интересното е, че Encore Syrah продължава да печели златни медали от самото си основаване до този миг.

- За вас кой е методът повече български виновност да реализират международни триумфи?

- У нас към този момент има доста съвременни мазета, оборудвани с последни технологии. В тях работят огромни експерти, които основават виновност, почтени за почитание. Но всяка една от тях поотделно няма опция да построи цялостния облик на българското вино. Ако всички български винопроизводители се обединим, ще реализираме в пъти повече. Трябва настойчиво да работим върху построяването на обединен и сполучлив облик на България като производител на качествени виновност, несъмнено с поддръжката на страната. Вярвам, че това скоро ще се случи и страната ни ще бъде все по-разпознаваема на международната винена сцена.

Syrah du Monde e приет за най-големия и влиятелен конкурс за оценка на виновност от сорта сира в целия свят. Експертите от журито са емблема за професионализъм и най-точна преценка на качеството на виновността сира.  Тази година участваха 347 виновност от сорта сира, от 24 страни. Журито прави оценка виновността по специфични Международни стандарти и прецизно съблюдават Процедура за качество ( Quality Assurance procedures). Дегустацията и оценката на виновността продължава два дни.

Долината на Рона се счита за мястото, където за първи път се е появил сорта сира, като след това този вид се популяризира и в други райони във Франция, както и в света. Сорта сира има разнородни характерности, според от типа на тероара, в който се отглежда. Конкурсът Syrah du Monde дава прелестна опция виновността от сорта сира да покажат най-хубавите си качества във всичките си форми: алено, розе, пенливо, изсъхнало или сладко. Конкурсът съществува от 12 години и в неговата осъществяване взе участие екип от топ винени експерти, които имат повече от 15 годишен опит в образуване на интернационалните винени състезания. Всяка година състезанието отличава най-хубавите виновност от целия свят, като мотото е: „ Разнообразие, качество и високи стандарти “
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР