Катарецът Насер ал-Атия с Toyota увеличи шансовете си за спечелване

...
Катарецът Насер ал-Атия с Toyota увеличи шансовете си за спечелване
Коментари Харесай

Ал-Атия спечели осмия етап на Рали Дакар и отново намали преднината на Петерханзел

Катарецът Насер ал-Атия с Toyota усили възможностите си за продобиване на Рали Дакар, откакто бе най-бърз в осмия стадий от надпреварата – 375 километра от Сакака до Неом в пустинята в Саудитска Арабия. Ал-Атия измина дистанцията за 2 часа, 56 минути и 56 секунди и реализира четвъртата си етапна победа тази година, като към този момент изостава на по-малко от пет минути от водача Стефан Петерханзел с MINI.

Ал-Атия стартира доста решително още през цялото време на стадия и бързо остави зад себе си испанеца Карлос Сайнц с MINI и спечелилия от неделния стадий Язеед ал-Раджи (Саудитска Арабия) с Toyota, както и французина Петерханзел, който на първата контрола бе четвърти. В последна сметка Сайнц приключи втори на 52 секунди от спечелилия, до момента в който 13-кратният победител в Рали Дакар Петерханзел остана трети на 3:03 минути.

В генералното класиране преднината на Петерханзел пред Ал-Атия е единствено 4:50 минути. Трети на 38:55 минути зад французина е Сайнц.

При мотоциклетите водачът в общото класиране Хосе Игнасио Флоримо с Honda съумя да усили задатъка си с победа в осмия стадий. Чилиецът дойде в Неом с време от 3 часа, 8 минути и 40 секунди. Втори на 1:05 минути зад него приключи австралиецът Тоби Прайс с КТМ, а трети на 2:50 минути приключи миналогодишният победител – американецът Рики Брабец с Honda.

След днешния стадий Флоримо води с 1:06 минути на Прайс, а трети на 5:57 минути е британецът Сам Съндърланд с КТМ.

При камионите първите три места бяха завзети от съветските водачи с Kamaz. Първи приключи Антон Шибалов с време от 3 часа, 19 минути и 40 секунди. Втори на 2:19 минути приключи Андрей Каргинов, който изпревари с 9 секунди Дмитри Сотников. Сотников е водач в генералното класиране с голям задатък от 43:28 минути пред Шибалов и час, 13 минути и 15 секунди пред различен съветски представител Айрат Мардеев с Kamaz.

Във вторник на участниците в Рали Дакар им следва деветият стадий с начало и край в Неом с дължина от 465 километра. Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР