Катарактата, наричана още перде на окото“, е едно от най-често

...
Катарактата, наричана още перде на окото“, е едно от най-често
Коментари Харесай

Перде на окото! Излекувай го преди да ослепееш

Катарактата, наричана още „ перде на окото “, е едно от най-често срещаните и подли зрителни нарушавания. Прието е да се счита че пострадали са най-вече възрасти хора,. само че в днешно време все по-често се следи и при по-млади пациенти.

В началните стадии, когато лекуването е по-бързо и по-успешно, положението протича без никакви признаци. Не се усеща болежка или дискомфорт, не се следи смяна във външния тип на окото. Така болестта се развива и прогресира неусетно,. а когато се появят първите недоволства, пердето нормално е напреднало и зрението е наранено.

И макар че, пердето на очите е най-честата причина за загуба на зрение в международен мащаб, то е лечимо. За да разберем повече за тази болест. Как по елементарно да разпознаем признаците и какви са стъпките на лекуване, екипът на SafeNews беседва с водещия офталмолог доктор Даниела Венелинова от Медицински комплекс “Доверие ”.

Цялото изявление със експерта гледайте във видеото на SafeNews: 

Най-често първите признаци се появяват към 40 годишна възраст. Има доста хипотези за аргументите водещи до това положение. Най-популярно е схващането, че дегенеративните процеси в съдовете водят до загуба на бистрота.

Най-честите недоволства, които насочват пациентите към консултация с офталмолог са замъглено и неразбираемо виждане,. нараснала сензитивност към светлината, двойно виждане ( диплопия ), усложнения при четене, отслабено нощно зрение, понижено цветоусещане и други

Статистиките сочат, че най-голям риск за развиване на перде на очите има при дамите.

Хората с по-тъмна кожа и очи и не на последно място хората с наднормено тегло също попадат в рисковата група. Класическите нездравословни привички като тютюнопушене и корист с алкохол също способстват за развиването на заболяването.

Когато пердето на окото стартира съществено да нарушава ритъма ви на живот и да пречи на всекидневни действия като четене и шофиране,. доктор Венелинова поучава да се пристъпи към интервенция. Офталмологът прибавя още, че отлагането на интервенцията само може да удължи времето, в което не виждате пълноценно, само че няма да се отрази на скоростта на възобновяване.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР