Катар напусна Организацията на страните износителки на петрол след близо

...
Катар напусна Организацията на страните износителки на петрол след близо
Коментари Харесай

Катар напусна ОПЕК след 60-годишно членство

Катар напусна Организацията на страните експортьорки на нефт след близо 60-годишно участие в картела. Изтеглянето на страната обаче няма да се отрази мощно на организацията, съобщи Българска национална телевизия.

Катар става първата страна - производителка на нефт, която напуща ОПЕК, с цел да се концентрира върху газовите си залежи. Новината беше публично оповестена през декември от енергийния министър на страната Саад ал Кааби и към този момент е реалност от началото на тази година.

Катар е член на ОПЕК от 1961 година, една година след основаването му. До момента страната произвеждаше по към 600 хиляди барела нефт на ден, което я поставяше на 11 позиция в 15-членния картел и напускането няма да се отрази на картела.

Изтеглянето на Катар от Организацията на страните производителки на нефт идва на фона на тежка политическа обстановка и комерсиално ембарго от четири арабски страни, измежду които Саудитска Арабия, поради обвинявания към Доха във връзки и спонсориране на терористични групи.

Катар е водещ производител на полутечен природен газ. Намеренията на страната са да усили производството си на този източник на сила от 77 млн. тона годишно до 110 млн. тона.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР