Каталунският лидер в изгнание Карлес Пучдемон се е обърнал към

...
Каталунският лидер в изгнание Карлес Пучдемон се е обърнал към
Коментари Харесай

Пучдемон поиска съдът да му позволи да е в парламента при гласуване на кандидатурата му за лидер

Каталунският водач в заточение Карлес Пучдемон се е обърнал към испанския Върховен съд с искане да му бъде позволено да участва на сесията на Народното събрание на самостоятелната област Каталуния, където сепаратистите се надяват да го преизберат за президент, съобщи ДПА.

Вчера Върховният съд в Мадрид забрани той да бъде определен за каталунски водач, в случай че не участва персонално на парламентарното съвещание във вторник. Ако обаче реши да се върне в Испания от Белгия, където избяга през октомври поради решението му да разгласи самостоятелност на Каталуния в нарушаване на испанското законодателство, той може да бъде задържан още при влизането си в страната.

За решението на Пучдемон да се обърне към съда с искане да бъде позволен на парламентарното съвещание в Барселона е съобщил неговият заместител Хосеп Рул.

Вчерашното съвещание на Върховния съд, свикано по искане на държавното управление в Мадрид, взе решението си за Пучдемон след 8-часови диспути. Правителството на премиера Мариано Рахой оспори пред съда самото наново номиниране на Пучдемон за нов водач от каталунския парламент, определен след вота в края на декември. Това искане обаче реализира единствено непълен триумф. Стигна се до юридически компромисно решение - кандидатурата на Пучдемон не е напълно противозаконна, само че бе сложено изискване за неговото наличие в страната.

Според ДПА не е напълно ясно какво тъкмо желае Пучдемон в този момент: краткотрайно снемане на обвиняванията против него, т.е. право да се завърне без да бъде упрекнат, или още един опит за виртуална кандидатура - т.е. от отдалеченост, по интернет. Рул не даде разяснение по проблема. Той не отговори и на въпроса дали Пучдемон ще се завърне, в случай че настояването му за особено позволение бъде отхвърлено, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР