Каталунските сепаратистки партии ще имат мнозинство в регионалния парламент след

...
Каталунските сепаратистки партии ще имат мнозинство в регионалния парламент след
Коментари Харесай

Каталунските сепаратисти печелят мнозинство в регионалния парламент

Каталунските сепаратистки партии ще имат болшинство в районния парламент след изборите в неделя, демонстрираха exit poll резултати от, съобщи " Блумбърг ". Двете водещи партии в поддръжка на отцепването ще завоюват сред 66 и 71 места в 135-членната асамблея, до момента в който дребна лява група, която също поддържа независимостта, е на път да завоюва седем, съгласно изследване на Gad3. Сепаратистите се нуждаят от 68 места за болшинство.

Esquerra Republicana и Junts per Catalunya ръководят взаимно Каталуния от 2016 година и през 2017 година прокараха референдума за самостоятелност, който разгневи останалата част на Испания. Вероятният резултат може да сътвори проблеми за испанския министър-председател Педро Санчес, защото това ще значи тежки договаряния сред двете сепаратистки групи. Социалистическата партия на Санчес имаше за цел да заеме най-високата позиция, откакто той помоли здравния си министър Салвадор Ила да се кандидатира за районно председателство. Ила ще приключи на второ място с 34 до 36 места, сподели анкетата.
 Регионални избори в Каталуния на 14 февруари
Регионални избори в Каталуния на 14 февруари

След отстраняването на власт на Ким Тора се наложи провеждането на предварителен избор

Резултатът от изборите има изключително значение за премиера, тъй като нежното му парламентарно болшинство разчита значително на поддръжката от законодателите на Ескуера за приемане на главно законодателство. От друга страна, Junts се опълчва на Санчес и работа с централното държавно управление. Лидерът на партията Ориол Жункерас е в пандиза поради ролята си в провалното прокламиране на независимостта през 2017 година и от няколко години се пробва да се нарежда като прагматична партия, подготвена да договаря с националното държавно управление, в случай че извършва задачите си. Лидерът на Junts Карлес Пучдемон живее в заточение в Брюксел, и отхвърли всяко съдействие със Санчес.

Припомняме, че вотът беше пети за 10 години и е белязан от вътрешни в границите на сепаратисткото придвижване. Той е предварителен заради отстраняването от власт на каталунския водач Върховният съд на Испания през септември реши да лиши Тора от правото да заема обществена служба в продължение на 18 месеца. Тора също е прочут последовател на независимостта на района .
 Испанският висш съд лишава водача на Каталуния от право на обществена служба за 18 месеца
Испанският висш съд лишава водача на Каталуния от право на обществена служба за 18 месеца

Трябва да напусне поста на държавен началник на Каталуния
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР