Късноантичната и средновековна крепост Урвич все по-често привлича погледите както

...
Късноантичната и средновековна крепост Урвич все по-често привлича погледите както
Коментари Харесай

Цитаделата „Урвич“

Късноантичната и средновековна цитадела Урвич все по-често притегля погледите както на археолозите, по този начин и на феновете на туристическите преходи, на ценителите на богатото ни културно завещание. Тя е била построена в местността, намираща се в съседство с днешното село Кокаляне, покрай София, където са разкрити нейните руини. Ръководители на най-новите изследвания на този археологически обект са Виолина Кирякова и Филип Петрунов.

Филип Петрунов е млад, само че към този момент прочут български археолог от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките. Той за повторно е посетител в предаването, с цел да опише за най-новите открития на Цитаделата Урвич “.

 Филип Петрунов в студиото на стратегия „ Христо Ботев “
През 2017 година Филип Петрунов е избран за „ Археолог на годината “, по отношение на Националната акция на в. „ Стандарт “ за запазване на културно-историческото завещание. Посветена на резултати от изследванията на археологическия обект, при започване на тази година излезе от щемпел и книгата „ Крепостта Кокалянски Урвич и късносредновековния манастир в нея “, взаимен труд на Филип Петрунов и проф. Николай Овчаров.

 Виолина Кирякова и Филип Петрунов на обекта Урвич
Малко преди да влезе в студиото, Филип Петрунов описа забавна легенда – легендата за Ведена. „ Тя била млада майка и към момента кърмела своята рожба. Често пасяла стадото си край Урвич. При един от османските нападения против крепостта, Ведена попаднала в плен. Османлиите поискали от нея да им каже къде се намира тайният вход към крепостта. Дълго време младата майка издържала на мъченията, само че я заплашили, че ще хвърлят детето ѝ в река Искър, в случай че мълчи – и тя показала тайния вход. Но когато по-късно видяла какво се случва с жителите на Урвич, Ведена и нейното дете се вкаменили от смут. И през днешния ден към момента се вижда скалата, покрай крепостта Урвич, със контур доста наподобяващ на майка, прегърнала своето бебе “

 Крепостта Урвич

Снимки: НАИМ-БАН, Божидар Любенов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР