Късно вечерта през януари 1989 г., MTV пуска за пръв

...
Късно вечерта през януари 1989 г., MTV пуска за пръв
Коментари Харесай

Музикални хроники: Как Metallica нахлу с гръм и трясък в MTV с култовото си първо видео

Късно вечерта през януари 1989 година, MTV пуска за пръв път видеоклипа към сингъла One на Metallica.

Макар че песента е трети сингъл от четвъртия албум на траш метъл титаните, това е едвам първото видео, което групата прави в своята кариера. И то е осъществено на осмата година от възникването на Metallica.

Става въпрос за филм от началото на 70-те, разказващ за боец от Първата международна война, изгубил всичките си крака, лицето си и гласа си. Осъзнал страшната си орис и обкръжен от ужасените доктори и сестри в болничното заведение, той употребява единствената част от тялото, която към момента може да управлява – главата – с цел да изпрати известие на морзова писменост: „ Моля ви, убийте ме “.

Видеото е много необичайно и потискащо, само че вкарва Metallica с гръм и тропот в MTV ерата и дефинитивно трансформира четворката в световна сензация.

Източниците не са единомислещи по въпроса по какъв начин се стига до потреблението на фрагментите от кино лентата във видеото. Според едни, албумът към този момент е излязъл, когато мениджърите на Metallica Клиф Бърнстейн и Питър Менш измислят концепцията. Според други обаче, Бърнстейн надалеч по-рано предлага на фронтмена Джеймс Хетфийлд да прочете романа, на който е основан филмът, с цел да се въодушеви за текста на песента.

 Metallica In Concert - Nashville, TN

Музикалният продуцент Флеминг Расмусен пък твърди, че групата към този момент е била закупила правата за Johnny Got His Gun още преди да стартират записите на албума. В оня интервал Metallica към този момент има своите предани почитатели по Западното крайбрежие и се трансформира в сензация и без съдействието на MTV – само че несъмнено, появяването в музикалната телевизия дава необикновено ускоряване на процеса.

, спомня си барабанистът Ларс Улрих. „ Узряхме за концепцията, че би трябвало да създадем видео, тъй като това правиш, когато пускаш новия си сингъл. Веднага се съгласихме с концепцията и дори бяхме разчувствани от нея “.

Първоначалните проекти включват ангажирането на режисьора Уейн Ишам, почитател на групата, чиито клипове за други реализатори оформят образа на осемдесетарския хеви метъл. Но Ишам признава, че за него се оказва проблем да съчетае по съответен метод фрагментите от кино лентата с фрагментите по какъв начин бандата свири песента в празен склад.

По-късно той осъществя много планове на Metallica, като се стартира от ерата на „ Черния албум “ при започване на 90-те – само че за този дебютен клип отговорността пада върху различен човек. Майкъл Саломон тогава е най-вече монтажист, работил с Ишам по метъл клипове и основал като режисьор едвам няколко кънтри видеа.

Четиримата от състава се оказват единомислещи, че в действителност е предимство да работят с неутвърден режисьор, който няма да промени тотално тяхната концепция, а просто ще я доразвие. Операторът Бил Поуп е нает да снима по какъв начин групата свири песента в склада, където четиримата извършват One цели 20 пъти.

Операторът и Саломон са вписани като сърежисьори на One, въпреки че действително съвсем не поддържат връзка между тях при изработката на видеото. Саломон е заставен да се потруди много при монтажа, претрупан със задачата да побере 111-минутния филм в 7-минутно видео, в което би трябвало да остане място и за фрагментите с групата.

Самият филм се оказва извънредно сложен за разкриване и режисьорът научава, че в Щатите въобще не са останали копия от него. „ Бяха разкрили едно скапано копие някъде в Италия, което даже нямаше надписи, качеството беше извънредно “, спомня си той. Оттам Саломон основава три версии на клипа – истинската, дълга съвсем 8 минути, плюс една съкратена и една, която включва само фрагментите с групата без епизодите от кино лентата.

Днес е мъчно за поверие, само че тогава даже не е несъмнено, че от целия труд ще има смисъл и че видеото ще стигне до ефир. „ Това е тайфа, която има голямо количество фанатични почитатели, само че не е пускана в ефира. Те са просто едни непознати момчета с отдадени почитатели “.

Видеото обаче в действителност стига до MTV на 20 януари 1989 година, въпреки че не се вписва в останалата стратегия на малкия екран с дължината си и с мрачната си тема. Скоро клипът към този момент е въртян на сериозна ротация по MTV и оказва помощ на сингъла и албума да влязат в чартовете.

 Metallica In Concert - Nashville, TN

Ларс Улрих си дава сметка, че безкомпромисният звук на песента и видеото им отваря доста порти. „ Оказа се, че има доста, доста, доста онеправдани деца, които се нуждаят от тежка и мрачна музика. Явно тази вълна се задаваше, само че никой не знаеше какво да чака “.

Определено One е един от ранните образци за по-мрачна визия в ефира на MTV, провокирала голям триумф и оказала се предвестител на тоталната смяна при започване на 90-те с експлоадирането на гръндж жанра.

Месец след неговата премиера Metallica свири на премиите „ Грами “ и въпреки че не получава премия (за сметка на Jethro Tull), огромният скок става факт.

Четиримата паметни музиканти с дълги коси към този момент не са фамозни единствено на локално равнище, а са световни суперзвезди – и им предстоят още по-велики постижения.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР