Късметче на деня за 19 август 2020: Доброто, направено тайно, се

...
Късметче на деня за 19 август 2020:
Доброто, направено тайно, се
Коментари Харесай

Късметче на деня за 19 август 2020 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 19 август 2020:
„ Доброто, направено скрито, се възнаграждава очевидно. “
–Японска мъдрост

На тази дата:
514 – Римският папа свети Симах се отдръпва непринудено от папския трон.
1458 – Пий II е определен за римски папа.
1772 – Крал Густав III възвръща безспорна монархия в Швеция.
1839 – Луи Дагер показва пред Френската академия на науките способ за осъществяване на снимка.
1848 – Калифорнийската златна тресчица: Вестникът New York Herald популяризира информация по Източното крайбрежие на Съединени американски щати за златна тресчица в Калифорния (въпреки че златната тресчица стартира през януари).
1881 – С Указ 712 на Народното събрание се основава българската държавна статистическа институция. От Статистическо поделение тя се възвисява в независимо статистическо бюро със задачата да събира, обработва и обнародва всяка година статистически данни по всички клонове на ръководството и всички феномени, отнасящи се до физическото, икономическото, интелектуалното и моралното положение на страната.

1903 – Илинденско-Преображенското въстание: Одрински революционен окръг въстава.
1912 – В Албания стартира революция сред християни и мюсюлмани.
1919 – Афганистан афишира самостоятелност от Англия.
1927 – Руската православна черква признава Съветската страна.
1934 – При референдум в Германия 89,9 % гласоподават позитивно за основаването на поста фюрер – сплотяващ правата и отговорностите на канцлера и президента, който се заема от Адолф Хитлер.
1940 – В Букурещ стартират договарянията сред делегациите на Царство България и Румъния за връщането на Южна Добруджа на България.

1942 – Втората международна война: Генерал Фридрих Паулус издава заповед за офанзива на Сталинград.
1944 – Втората международна война: Париж въстава против немските окупатори, с поддръжката на Съюзниците.
1960 – Студената война: В Москва американският водач на сваления аероплан U-2, Франсис Гари Пауърс, е наказан на 10 години затвор за шпионаж.
1960 – Спутник: Съюз на съветските социалистически републики изстрелва галактическия уред Спутник-5 с двете кучета Белка и Стрелка, 40 мишки, два плъха и няколко типа растения.
1968 – Започва правосъден развой против ръководителите на основаната през 1966 незаконна организация „ Марксистко-ленинска българска комунистическа партия “.

1980 – При самолетна злополука над Риад (Саудитска Арабия) умират 301 души.
1987 – В духа на така наречен Юлска идея се вършат промени в структурата на Министерския съвет и са основани Министерство на стопанската система и планирането (с министър Стоян Овчаров), Министерство на външноикономическите връзки (с министър Андрей Луканов), Министерство на земеделието и горите (с министър Алекси Иванов), Министерство на културата, науката и просветата (с министър Георги Йорданов), Министерство на националното здраве се преобразува в Министерство на националното здраве и обществените грижи (с министър Радой Попиванов). Закриват се и други министерства и ведомства от 1 януари 1988 година

1989 – Полският президент, комунистът Войчех Ярузелски, дава мандат за сформиране на държавно управление на деятеля на профсъюза Солидарност Тадеуш Мазовецки.
1991 – Августовски пуч в Русия: Съветския президент Михаил Горбачов е подложен под домакински арест до момента в който е на отмора в Крим. В Москва стартира опит за държавен прелом проведен от комунистите, който се проваля два дни по-късно с помощта на националната поддръжка.
2001 – В телевизионно послание министър-председателят Симеон Сакскобургготски оповестява социално-икономическите планове на държавното управление, които се показват в понижаване на налозите, повишение на цените на електрическата енергия и топлоенергията до 10%, повишение на детските надбавки двукратно, повишение на минималната заплата от 85 на 100 лева Част от желанията са да се обезпечат 20 млн. лева за безлихвени заеми и понижаване на държавната администрация с 10%.

2002 – Руски боен хеликоптер Ми-26 се разрушава край Грозни, откакто е обстрелван от чеченски бунтовници, умират 118 военнослужещи.
2003 – Кола-бомба се врязва в щаб-квартирата на Организация на обединените нации в Багдад, убивайки 22 души, в това число висшия делегат на Организация на обединените нации, Серджо Виейра Де Мело.
2004 – Интернет търсачката Гугъл пуска в продажба на фондовата борса свои акции.
2005 – Започват първите в историята взаимни военни учения сред Русия и Китай.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР