Късият период на процедурата, който намалява прозрачността ѝ, липсата на

...
Коментари Харесай

Рисковете пред машинното гласуване: Малко време, ниска прозрачност и неясни планове |

Късият интервал на процедурата, който понижава прозрачността ѝ, неналичието на ясни проекти от страна на ЦИК, както й неналичието на проекти за изключителни обстановки. Това са част от рисковете пред електронното гласоподаване, което ще бъде въведено у нас на парламентарните избори на 28 март, които са разказани в отчет на Фондация “Конрад Аденауер ” и фондация “Софийска платформа ”. Документът с рекомендациите към институциите в България за внедряването на машини за гласоподаване в българския избирателен развой е направен след уоркшоп в който участваха едни от най-хубавите специалисти в Европа, които работят по законовата рамка, планирането и одитирането на технологиите в изборите.

Президентът Румен Радев към този момент разгласи датата на изборите – 28 март. Едва през вчерашния ден ЦИК разгласи социална поръчка за пазаруване на машини за гласоподаване. Общо 8 са претенденти декларирали интерес. ЦИК ще избере част от тях и ще изиска оферта, а по-късно ще избира, кой да бъде снабдител. От документите за поръчката се вижда, че машините би трябвало да бъдат доставени до 50 дни преди изборите, а частта от тях, която ще се употребява за образование на членовете на секционните комисии, би трябвало да бъде доставена най-късно 10 дни преди изборите. Машините би трябвало да бъдат сертифицирани от страната компания “Информационно обслужване ” и Института по метрология.
На парламентарните избори би трябвало да има машина във всяка секция с над 300 гласоподаватели. Обществената поръчка е за пазаруването на 9600 машини за 9500 секции от общо към 12 400 секции в страната.

Експертите предлагат да се обърне особено внимание и изпитание към узаконяването и одитирането на машините за гласоподаване с включени разнообразни институции и организации, които да подсигуряват доверие в процеса на внедряване и работата на машините. Процесът на одитиране би трябвало да отива оттатък чистата инспекция на машините, а да включва логистика, личен състав и така нататък Трябва да се има поради и че процесът по узаконяване и тестване на машините не опира единствено до технологиите. Често пъти при избори, при които технологиите работят отлично, се следи неуспех във връзка с логистиката, образованията, личния състав, показват още специалистите и на това също би трябвало да се обърне внимание.

Публичност на резултатите от узаконяването

Дава се препоръка, че узаконяването и одитирането на машините би трябвало да става по ясни спецификации и да има ясни правила за издание на информацията от одитирането и узаконяването, които да подсигуряват гласност на резултатите. Посочва се че тези спецификации би трябвало да дават отговор на рекомендациите на Съвета на Европа по отношение на е-гласуването, тъй че управляващите би трябвало да разработят механически критерии както за хардуера, по този начин и за софтуера, което ще подсигурява надзор на качеството.

Експертите предлагат организирането на стратегия за образование на гласоподавателите, защото на идните избори се чака над 3.5 млн. дейни гласоподаватели за първи път да имат опция да гласоподават с машини. Трябва да бъде осъществено и образование на съдии, проверяващи и прокурори, ангажирани в каузи, свързани с нарушавания в изборния развой, засягащи машинното гласоподаване.

ЦИК няма потенциал за внедряване на технологиите

В отчет с изключение на рекомендации има и къс разбор на изборната ни действителност, в него се отбелязва, че ЦИК е експертен орган, само че страда от неналичието на действителен потенциал във връзка с планирането и внедряването на технологиите за гласоподаване. Описва се в резюме и трагичното нахлуване на машинния избор у нас - от концепцията да се гласоподава с тях през 2013-а до решението предходната година да се гласоподава напълно машинно и анулацията на това решение тази година, като се отбелязва, че последното се случи по-малко от 7 месеца преди вота. Така на изборите ще има и машини и хартиени бюлетини. Нестабилността на решенията във връзка с машините през последните две години, както и смяната на разпоредбите толкоз покрай датата на изборите, може да докара до неустановеност у гласоподавателите за това по какъв начин тъкмо се гласоподава, се отбелязва в отчета.

В отчета се обръща внимание и че за шест години опит с машинното гласоподаване, една компания е спечелила всички търгове за доставка на устройствата, като тя дава отговор освен за тази доставка, само че и за логистиката, превоза, обслужването, образованията на чиновниците и така нататък (Това е “Сиела норма ”, която и тази година взе участие в търга за доставка и е най-вероятният победител бел. авт). " По този метод компанията освен се трансформира в домининанта на пазара, само че и стартира да играе решаваща роля в произвеждането на изборите ", се предизвестява в отчета.

Нужда от обезпечаване при срив

" Вероятността от срив на технологията не може да бъде изключена. Необходимостта от проект при такива непредвидени условия не би трябвало да се преглежда както предсказване, че подобен срив ще се случи. Затова всички политически участници би трябвало да се обединят към ограничения, които да подсигуряват сполучлив свършек на изборния развой ", предизвестява отчета.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР