Кашмир и Джаму е в състояние на блокада ден след

...
Кашмир и Джаму е в състояние на блокада ден след
Коментари Харесай

Кашмир под блокада: няма телефони и интернет, местни водачи са арестувани. Десетки хиляди военни са по улиците

Кашмир и Джаму е в положение на обсада ден откакто Индия разгласи отнемането на специфичния статут, който му даваше забележителна автономност, в това число лични конституция, знаме и самостоятелност по всички въпроси без външните работи, защитата и връзките.
 Индия анулира специфичния статут на Кашмир  Кашмир - ябълката на раздора сред Индия и Пакистан
От неделя вечерта в управлявания от Индия щат са прекратени телефонните връзки, няма интернет, десетки хиляди военни патрулират по улиците, предава Би Би Си. Местни водачи са задържани. Всичко това е осъществено в упованието за бурни митинги в отговор на отнемането на статута, обезпечен в този момент от конституцията на страната.

Претенции за целия хималайският район Кашмир имат както Индия, по този начин и Пакистан, само че и двете страни управляват единствено елементи от него. За разделения от 1947 година Кашмир са водени не една и две кръвопролитни борби, довели до гибелта на хиляди души.

" Никой не знае какво се случва в други елементи на щата - не можем да приказваме между тях. Хората са обезпокоени - те не знаят какво се случва, не знаят и какво ще се случи ", споделя кореспондентът на Би Би Си, който е в град Сринагар.

Жители на Кашмир, които се намират в други елементи на страната, споделят, че не могат да се свържат с околните си и че са уплашени. Студент в университет в Делхи споделя пред в. Indian Express, че безрезултатно се е опитвал да се свърже с локалното полицейско ръководство, с цел да попита за фамилията си.

Отнемането на статута, оповестено от министър в Народното събрание през вчерашния ден, се дискутира в долната камара сега. Горната камара на Народното събрание към този момент утвърди анулацията на член 370 от конституцията, който дава специфичния статут на Кашмир.

Кашмир е измежду най-милитаризираните зони в света, а новите събития са довели и до искане към туристите да изоставен. Училища и колежи са затворени.

Опасявайки се от най-лошото, локални поданици се запасяват с хранителни артикули с дълъг период на валидност, написа Би Би Си.

В подтекста на прекъснатите информационни канали на служителите на реда са раздадени сателитни телефони.

В неделя двама някогашни министри бяха сложени под домакински арест.

В региона са изпратени спомагателни войски, които патрулират по улиците.

Няма изясненост по кое време връзките ще бъдат възобновени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР