Кашата отдавна е традиционно ястие при много народи. Някои предпочитат

...
Кашата отдавна е традиционно ястие при много народи. Някои предпочитат
Коментари Харесай

Оризовата каша лекува болен стомах и нерви

Кашата от дълго време е обичайно ядене при доста нации. Някои избират царевична, други – от елда, а англичаните са на мнение, че няма по-вкусна от овесената.

Смята се, че една от най-древните каши е оризовата. Археолозите са уверени, че оризът се е отглеждал в Югоизточна Азия още преди пет хиляди години. В Русия оризът се е появил едвам преди три епохи.

В Япония, където яденето на ориз е традиция от далечни времена, се счита, че тази храна освен съдържа доста потребни субстанции, само че оказва помощ и за развиването на интелекта.

Високата биологична полза на ориза се базира на осем извънредно значими за организма аминокиселини – триптофан, метионин, холин, лецитин, лизин, хистидин, цистин и аргинин.

Освен това оризът съдържа витамини от групата В и РР, каротин, тиамин, калий, цинк, желязо, фосфор, калций, йод и други микроелементи, както и белтъчини.

 Суши

Оризовата каша и доста хранителна и е приета като диетичен артикул. Тя се предлага при болести на храносмилателната система, на нервната и сърдечносъдовата система.

При стомашни разстройства оризовата каша, сварена с вода, образува мътна слуз и с триумф заменя медикаментите. Има доста сортове ориз, които имат разлики в наличието на потребни субстанции.

Но доста по-голям е методът на обработка на оризови зърна, защото множеството витамини и микроелементи се съдържат не в зърното, а в обвивката му. Затова кафявият ориз, който е запазил част от обвивката, съдържа повече микроелементи и витамини от белия.

Независимо дали във тип на каша или суши оризът е извънредно вкусна храна и е задоволително добър сурогат на хляба и тестените произведения. Ако желаете да се простите с някой и различен кг, просто заменете хляба в менюто си с ориз.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР