Каруцата на село Могила - изложба от живописни, графични творби

...
Каруцата на село Могила - изложба от живописни, графични творби
Коментари Харесай

Спартак Паскалевски посвещава изложба на известни шуменски творци

" Каруцата на село Могила " - галерия от живописни, графични произведения и апаратура, е подредена в Градската художествена изложба " Елена Карамихайлова " в Шумен. На вниманието на фена се показва свят, който ангажира с асоциации и поражда ексцентрични размишления.

Експонираният цикъл на художника проф. доктор изк.н. Спартак Паскалевски е отдаден на известните шуменски създатели Ганчо Мошков, Енчо Русев и Георги Узунски, основали вълнуващи произведения на поетичното слово. Непринудено зародилият през 1960-1970-те години лиричен кръг на артистично и неофициално другарство е обвързван и с изобретателното личностно наличие в града на художника Янаки Манасиев. Идеята за тази галерия се заражда по време на диалозите, свързани със серията на художника " Когато... ", изложена през ноември 2017 година в същата изложба. Замисълът придобива съответни контури след визитата на художника при Екатерина Русева, брачна половинка на поета Енчо Русев в с. Могила, чиято родна къща се е трансформирала в обичано място за срещи и креативен диалози на поетите Ганчо Мошков, Михаил Берберов, на писателя Георги Узунски и на художника Янаки Манасиев.

...В целокупност реализирането на замисъла планува и издаването на алманах с документи и фрагменти от изявления и мемоари, които да запазят неповторимата атмосфера, подбудена от поетичната общественост на 1960-1970-те години, съхранила вълнуващи послания за културната памет на град Шумен и духовния живот на епохата, показва проф. д.ф.н. Румяна Златанова, която обширно показва концепцията и творбите на Спартак Паскалевски, включени в изложбата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР