Картини на художници от ранга на Пикасо, Миро, Барсело и

...
Картини на художници от ранга на Пикасо, Миро, Барсело и
Коментари Харесай

Пикасо и Кристо у нас

Картини на художници от ранга на Пикасо, Миро, Барсело и Кристо могат да прегледат феновете на изкуството у нас в Националната изложба. Творбите на някои от най-ключовите художници от 20 в. насам са част от „ Колекция Басат “ на световнопризнатия испански рекламист Луис Басат, който дойде на роден терен, с цел да открие изложбата довечера от 18 ч. „ Бих желал да благодаря на Слава Иванова (директора на Националната изложба – б.а.), която подбра създателите на картините, които ще видите тук. Вероятно това е най-хубавата галерия, която може да се направи от цялата ни сбирка от 3000 творби.

Експозицията включва общо 84 произведения и ще продължи до 9 април.

„ На потегляне от София ще взема 20 каталога на изложбата със себе си, с цел да ги раздам на живите през днешния ден художници, чиито картини са тук. Много от тях в действителност желаеха да участват и на откриването, само че по този начин и не им се отвори опция. До 9 април обаче съм уверен, че доста от тях ще дойдат. Несъмнено фактът, че творбите им са подредени в това красиво пространство, за тях е привилегия “, изясни още рекламистът.

В рамките на визитата си у нас Басат, чието име участва в листата с „ Най-влиятелните мъже в рекламата” през 2004 година, изнесе и лекция на тематика „ Животът на един колекционер “.

Това не е първото посещаване на експерта у нас, а връзката му с България се ускорява и от корените му – неговия дядо е роден в Шумен. Именно на него е отдадена и актуалната галерия. „ Ако дядо ми, Самуел Басат, можеше да види тази втора галерия на сбирката „ Басат “ в Националната изложба в България, би се възгордял, че корените му са стигнали толкоз надалеч, толкоз години, откакто той напуща родната си земя, с цел да се реалокира първо в Константинопол, където се е родил татко ми, и след това в Барселона, където съм се родил аз “, споделя още испанецът.

Източник: Monitor
Снимка: БЛУФОТО
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР