Картината на холандския художник Винсент Ван Гог Овощна градина, обградена

...
Картината на холандския художник Винсент Ван Гог Овощна градина, обградена
Коментари Харесай

Картина на Ван Гог продадена за рекордните 117 млн. лв.

Картината на холандския художник Винсент Ван Гог " Овощна градина, обградена с кипариси " беше изплатена на търг, проведен от аукционна къща Christie`s в Ню Йорк за 117 милиона $.



Източник: Getty Images

Картината е от сбирка на съоснователя на Microsoft Пол Алън, а сумата е рекордна досега за произведение на фамозния живописец, отбелязва The ​​Art Newspaper.

Преди това най-скъпата картина на Ван Гог, продадена на търг, беше една от версиите на " Портрет на доктор Гаше ". Японски предприемач заплати 82,5 милиона $ за нея през 1990 година

Колекцията на Пол Алън се трансформира в най-скъпата частна сбирка в историята на търговете. 60 лота от нея бяха продадени за общо 1,5 милиарда $.

Най-скъпата договорка на аукциона беше за картина на Жорж Cьора  " Les Poseuses, Ensemble (Petite version), която беше продадена за повече от 149,2 милиона $ - съвсем пет пъти повече от предходния връх за произведение на френски художник.



Източник: Getty Images

Цялата сума от аукциона ще бъде дарена за няколко благотворителни дела, каквато е била волята му приживе. Пол Алън умря през 2018 година. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР