Картечници, десетки автомати "Калашников" и "Скорпион", спусъци за РПГ-та, черен

...
Картечници, десетки автомати "Калашников" и "Скорпион", спусъци за РПГ-та, черен
Коментари Харесай

Ето какво намери ГДБОП в софийски гараж: 102 автомата, картечници, 43 пистолета, черен барут, над 50 000 патрона

Картечници, десетки автомати "Калашников " и "Скорпион ", спусъци за РПГ-та, черен барут и голямо количество муниции са били открити при спецакция на ГДБОП в столицата.
За взаимната сполучлива реализация със Специализираната прокуратурата през днешния ден детайлности изнесоха шефът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-главният прокурор Иван Гешев и прокурор Евгения Станкова. Премиерът Бойко Борисов и основният прокурор Сотир Цацаров персонално участваха при започване на конференцията за медиите, с цел да видят хванатото оръжие.
Големият боеприпас е бил открит в гараж в София, в региона на парк „ Гео Милев”.
"Толкова доста оръжия хванахме, колкото специфичните бригади нямат. И като качество, такива заглушители особено правени като за специфичните елементи и баретите ", разяснява министър председателят Бойко Борисов преди съвещанието на Министерски съвет спецакцията на ГДБОП и Спецпрокуратурата, при която са конфискувани голям брой оръжия и муниции.
"Една рота автомати, револвери, гранатомети, бяха изброили 40 хиляди патрона. Една част сме си я платили като следена доставка ", добави той.
"Това оръжие може да въоръжи няколко роти от БА, от това, което е останало от нея ", сподели на конференцията зам.-главният прокурор Иван Гешев.
Главен комисар Ивайло Спиридонов оповести количеството на откритите оръжия, гърмеж и муниции. "Ще изкажа благодарности към отдел "Контратероризъм " за оперативната работа. Това пред вас (оръжията) няма по какъв начин да бъде употребявано за друго, с изключение на за тероризъм. Те биха стигнали до всяка точка на планетата, нашите старания са свързани с попречване такива оръжия да стигат до вътрешността на Европа ", стартира шефът а ГДБОП.
"Ще посоча линии какво е открито, не можете да видите множеството от нещата: общото количество автомати Калашников е 65, 37 Скорпион, 43 револвера разнообразни марки, 8 кг черен барут - стана ясно мощността му и какво би могло да стане при възможното му взривяване, 2 сандъка със запалки за гранати - една такава запалка има мощ 3 конски сили, 470 дула за разнообразни оръжия, 2 пушки помпи, 14 дръжки със спусък за РПГ.
Патроните занапред ще се броят - към 50 000 патрона, допустимо е да излязат 100 000, приказваме за някакъв диапазон сега ", изброи той.
"Ще стартира с история. Първата реализация с огромното количество оръжие е резултат от оперативна работа на Контратероризъм с въпросното лице, арестувано преди с 50 автомата "Узи ".
Доста старания хвърлиха сътрудниците, с цел да стигнат до този склад. Това лице сега е с трансферирани компании на негови родственици и няма по какъв начин да даде изясни оръжията в помещение, което се населява от него самия ", продължи Ивайло Спиридонов.
"Такива лица с такава високорискова активност като търговия с огнестрелни оръжия за нас са непрекъснато наблюдаване и необикновен интерес. Имаме неща, които още би трябвало да бъдат изчистени по този проблем и сътрудниците не престават работа сега ", добави шефът на ГДБОП.
Директорът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов посочи, че изброените нагоре оръжия излизат от цех "Арсенал” в Казанлък. "Ще правим сериозна инспекция в цех "Арсенал”, добави и Иван Гешев. "Продължаваме да работим по какъв начин е изнасяно оръжието от завода „ Арсенал”-Казанлък. Имало е вътрешен метод. Оръжието изрично е излязло по незаконен метод от завода”, съобщи Гешев. По думите му източникът на казуса е изнасянето. "Задържани са 7 индивида. Доколкото ми е известно, има някогашни служители”, сподели още Иван Гешев.
Прокурор Евгения Станкова даде детайлности за акцията по задържането на лицата. "За първото досъдебно произвеждане материалните доказателства са пред вас - лицето е арестувано на 30 ноември при излизане от подземния гараж, където са оръжията. В момента е арестуван, в условия на необходимост е осъществено изземване.
Цяла нощ на територията на подземния гараж проверяващите са правили претършуване и изземване, завършили в ранните часове на 1 декември. Лицето е привлечено като обвинен за държане на огнестрелно оръжие, взривни субстанции и муниции в огромно количество. Касае се за огромен размер оръжие и гърмеж, който по своето естество основава заплаха и за популацията, в случай че същият не бе открит и конфискуван в границите на делото ни ", посочи прокурор Станкова.
"За другото досъдебно произвеждане (в Казанлък) - почнало е по оперативна информация, че от септември 2017 е налице проведена незаконна група за придобиване, разпространяване на оръжие, муниции, взривни субстанции. Образувано е досъдебно произвеждане с дейности по следствие, през вчерашния ден същото бе осъществено, претърсени са 9 адреса, арестувани за 24 часа са 7 лица.
Като през вчерашния ден при задържането в тях са открити 10 автомата Калашников и револвери, като всичките материални доказателства са общо 17 автомата Калашников, 15 револвера и 12 дула за огнестрелно оръжие. Ще бъде преценено към какъв брой лица ще бъдат арестувани за 72 часа ", приключи Евгения Станкова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР