Карстовите дупки са едни от най-невероятните форми на релефа. Те

...
Карстовите дупки са едни от най-невероятните форми на релефа. Те
Коментари Харесай

Най-впечатляващите дупки в света

Карстовите дупки са едни от най-невероятните форми на релефа. Те се образуват заради придвижване на почвата в карстови, т.е. разтворими във вода скали.

Когато подземните води разтварят пластовете, земята пропада и се образува дупка. Дълбочината на някои от тях не надвишава метър, само че други отиват на десетки и стотици метри подземен.

Дупките непроменяемо притеглят откриватели и туристи. Макар че проучването на най-големите от карстовите формирания може да е извънредно рисково, това не отблъсква хората. Да забележим 10 впечатляващи карстови дупки в света.

© U.S. Geological Survey (USGS)

Великата синя дупка е подводна карстова дупка с съвсем идеална кръгла форма, дълбочина 120 метра и диаметър 300 метра. Открита от фамозния откривател Жак-Ив Кусто и включена в листата „ 10-те най-хубави места за гмуркане “.

© Yacht Charter Croatia/YouTube

Червеното езеро – карстово езеро в дълбока 530 метра дупка в Южна Хърватия. То се е образувало в резултат на сриване на свода на огромна подземна пещера. Има доктрина, че това езеро е обвързвано посредством подземни потоци с всички други езера и реки в региона.Бима в Оман е относително неголяма дупка, дълбока към 30 метра, само че нейното дъно е цялостно с кристално чиста вода. Разбира се, тя незабавно се е трансформирала в магнит за туристите.

Вратата на Ада близо до Дарваз, Туркменистан, е яма, цялостна с природен газ, който гори от 1971 година. Снимка: Wikimedia Commons

Дарваз, наричана още „ Вратата на Ада “, е дупка с диаметър 70 метра и дълбочина 30 метра, ситуирана в Туркменистан. Съветските геолози запалили ямата с природен газ още през 1971 година, като разчитали, че той ще изгори за няколко дни. Пламъците не са утихнали и до през днешния ден.Сима Хумболт е дупка във Венецуела с дълбочина към 320 метра и на практика отвесни стени. Наречена в чест на немския академик и странник Александър декор Хумболт. Горите порастват щедро освен към дупката, само че и в нея.Сяочжай Тянкен, или „ Небесната пропаст “, е най-дълбоката карстова дупка в света – 660 метра дълбочина и 530 метра широчина. Едно от най-популярните места за туризъм в Китай. Съветът е тя да се посещава в сезоните на мощните дъждове, защото тогава в нея се стичат красиви водопади.Макунджи е относително неголяма дупка с широчина 23 метра и 10 метра дълбочина, само че забележителна с мястото си на поява – посред шосе в Пенсилвания през 1986 година, близо до къщите на хората. Запълването ѝ коствало на управляващите половин милион $.

© Dave Bunnell/Wikipedia

Харууд е най-известната карстова дупка в Нова Зеландия с дълбочина 183 метра и даваща начало на мрежа от пещери. Невероятно известна измежду туристите. Открита от английския адмирал Хенри Харууд в първата половина на ХХ век.Дайзета е дупка, зародила в едноименния град в щата Тексас. Когато тя зародила през 1969 година, била необятна към шест метра. Но заради дейния рандеман на петрол в района отчасти пропаднал диапировият джоб, върху който е ситуиран градът, и дупката за броени години пораснала до 275 метра широчина и 80 метра дълбочина.

Wikimedia Commons

Синята дупка на Дийн е най-дълбоката подводна карстова дупка в света – към 200 метра. Разположена на Бахамите, тя нееднократно е ставала място на международни шампионати по гмуркане.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР