Карнавалът в Рио привлече милиони бразилци в града и пред

...
Карнавалът в Рио привлече милиони бразилци в града и пред
Коментари Харесай

Карнавалът в Рио привлече милиони бразилци

Карнавалът в Рио притегли милиони бразилци в града и пред тв приемниците, заяви Агенция Франс Прес. Платформи с размера на жилищни здания, тон на перкусии, обилие на пера и пайети изпълваха шествието. 70 000 фенове следиха онлайн фамозния самбодром.

Милиони бразилци прекараха нощта пред тв приемника. Карнавалното шествие започва с гигантска платформа, представляваща драконови глави, след което дефилираха участниците от самба учебното заведение " Империо Серано ".

Устите на драконовите глави в златно и зелено се отваряха и затваряха благодарение на специфичен механизъм. В задната част на платформата беше сложена скулптура на Сао Жоржи, настойника на щата Рио де Жанейро, който протяга ръка, с цел да убие чудовищата.



Участвам от 7-годишната си възраст, само че всякога, щом вляза в самбодрома, се усещам, все едно е за първи път, сподели пред Агенция Франс Прес Ираси Сантош, 64-годишна здравна сестра.

По-голямата част от учебните заведения по самба се обитават във фавелите и са горделивост за всеки квартал. Те приготвят участниците през цялата година за присъединяване в карнавала, което не може да продължи повече от 70 минути.

Представителите на 12-те основни учебни заведения, 6 от които шестват в неделя, а 6 - в понеделник, се правят оценка съгласно 9 критерия като костюми, избор на тематика, хореография, откриваща двойка танцьори и така нататък

Нервен съм, тъй като за първи път вземам участие в самбодрома, сподели пред Агенция Франс Прес Габриел Родригес, студент по стопанска система.

Всяка самба групировка събира повече от 3000 души на бул. " Маркиз де Сапукаи ".



След анулирането на карнавала през 2021 година и преместването на карнавала през 2022 година през април поради пандемията от КОВИД-19, 2023-а се счита за връщане към корените.

Чакаме цяла година и в този момент насладата е още по-голяма, сподели 30-годишната Таиза Маркес, която работи в полицията. Жената дефилираше върху позлатените дракони, облечена само в позлатени бикини, обшити с перли.

През миналата година карнавалът в Рио за първи път се ангажира с шествие против религиозната назадничавост. Така в светлините на прожекторите влезе учебно заведение от оскъдно предградие в северната част на града, където общността уважава афро-бразилско провидение. Тази религиозна общественост е измежду поддръжниците на предходния президент Жаир Болсонаро.



Тази година обаче новият президент Лула да Силва даде обещание да върне на културата нейния искра след множеството бюджетни ограничавания, породени от цензурата на предходното ръководство. Новата министърка на културата Маргарет Менезис взе участие в шествието с последното учебно заведение на самбодрома в нощта против понеделник. 

Ако нощта в Рио е отдадена на самбата, то първите часове на сутринта са изпълнени с музика от кортежите музиканти, които забавляват града и притеглят стотици хиляди фенове. 



Постъпленията за кметството от карнавала възлизат на над 4,5 милиарда реала (около 800 млн. евро), които са мощна инжекция за локалната стопанска система. Хотелите са цялостни на 95 %, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР