Карлово. Завърши реставрацията на Червенаковата къща в Клисура, ремонтните дейности

...
Карлово. Завърши реставрацията на Червенаковата къща в Клисура, ремонтните дейности
Коментари Харесай

Стоян Иванов, Исторически музей – Клисура: Завърши реставрацията на Червенаковата къща, ремонтните дейности по Павурджиевата къща също са пред приключване

Карлово. Завърши реставрацията на Червенаковата къща в Клисура, ремонтните действия по Павурджиевата къща също са пред привършване. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Стоян Иванов, шеф на Историческия музей в Клисура, който стопанисва обектите от културно-историческото завещание на Клисура. „ Дейността на музея тази година беше напълно ориентирана към запазване на тези две къщи, които не бяха реставрирани дълъг интервал от време. От 2018 година двата обекта на Исторически музей – Клисура ще бъдат по-приветливи и се надявам, че ще посрещат повече туристи “, разяснява Стоян Иванов. Той сподели още, че тежката зима при започване на годината е попречила увеличението на посетителския поток към музея, само че в този момент топлата есен компенсира изгубеното.
Червенакова къща е първата възобновена къща след опожаряването на града по време на Априлското въстание. В нея са посрещнати съветските освободители. На първия етаж се намира достоверен дюкян от началото на 20-ти век. В къщата се обитава също Музея на картофите.
Павурджиевата къща е в присъщ възрожденски архитектурен жанр. Съчетава етнография, история и розопроизводство. Тук е основан първия скришен революционен комитет за Четвърти революционен окръг – Пловдив. В двора на къщата се намира единствената непокътната през днешния ден розоварна.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР