Карлово подготвя впечатляващо честване на лавандулата. След Празника на розите

...
Карлово подготвя впечатляващо честване на лавандулата. След Празника на розите
Коментари Харесай

Празник на лавандулата завладява Подбалкана

Карлово приготвя впечатляващо честване на лавандулата. След Празника на розите това е вторият фест, отдаден на най-популярното етерично-маслено растение в Розовата котловина. Синьото цвете завладя целия район. През последните години площите са над 5000 декара, а производството на разсад е най-разпространената селскостопанска активност от Калофер до Клисура. В Кърнаре, Христо Даново, Розино и даже в Карлово десетки дворове станаха градини за развъждане на лавандулов разсад.

Празникът на синьото цвете е на Еньовден, деня на билките, и показва национални традиции и ритуали, свързани с жътвата на лавандулата и потреблението на билките.

На 22 юни в сините полета край Карлово млади девойки ще зажънат първите ръкойки от маслодайното растение, по-късно празникът се реалокира в града. В Патевата къща, уредена като къща на билките, самодейци ще показват ритуала Еньова буля, по-късно в Бухаловия хан ще има проява на извличане на лавандулово масло и дегустация на артикули от ароматното растение.

В продължение на два дни - на 21 и 22 юни, петък и събота, на площад „ 20 юли “ ще бъде уредена Алея на лавандулата. Там производители ще показват артикули от маслодайното растение.

По това време целият град ще е сцена на изява на деца и самодейни сформира.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР