Карлос Пучдемон, бившият премиер на Каталуния, е арестуван в Сардиния.

...
Карлос Пучдемон, бившият премиер на Каталуния, е арестуван в Сардиния.
Коментари Харесай

Пучдемон е арестуван в Сардиния


Карлос Пучдемон, някогашният министър председател на Каталуния, е задържан в Сардиния. Пучдемон се укрива в чужбина от 2017 година, а все още е евродепуат. Задържането му е въз основата на издадената европейска заповед за арест.

Той избяга от Испания в Брюксел откакто оглави следващата битка за самостоятелност на Каталуния. Пучдемон провежда референдум за самостоятелност на испанската провинция, който бе разгласен за противозаконен от централната власт.

На 25 март 2018 година Пучдемон бе арестуван на границата сред Дания и Германия от граничните управляващи и остана 13 дни в ареста, до момента в който немският съд реши, че няма основателна причина и го пусна под гаранция от 75 хиляди евро. От май 2019 година Карлос Пучдемон е определен за член на Европейския парламент и действително е с имунитет.

На 9 март тази година по искане на Испания Европейският парламент смъкна имунитета му, а на 31 юли Съдът на Европейския съюз го лиши дефинитивно след дълго обжалване.

Адвокатът му упрекна Испания, че " предизвика ареста на член на Европейския парламент от страна членка на Европейския съюз " и съобщи, че " карцерът му ще продължи няколко часа, само че срамът на Испания ще остане в историята ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР