Карлос Артур Нузман, президент на Бразилския олимпийски комитет от над

...
Карлос Артур Нузман, президент на Бразилския олимпийски комитет от над
Коментари Харесай

Осъдиха на 30 години затвор шефа на Бразилския олимпийски комитет за купуване на гласове

Карлос Артур Нузман, президент на Бразилския олимпийски комитет от над две десетилетия, бе наказан на 30 години и 11 месеца затвор за това, че е купувал гласове за това Рио де Жанейро да бъде хазаин на Олимпиадата през 2016. Решението на арбитър Марсело Бретас бе оповестено през днешния ден, заяви The Guardian.

Нузман, който ръководеше и Организационния комитет на Рио 2016, бе приет за отговорен в корупция, престъпна организация, пране на пари и данъчни измами. 79-годишният няма да бъде пратен зад решетките, до момента в който не бъдат изслушани всички обжалвания. Той и неговият юрист не пожелаха да разясняват решението.

Бретас осъди на затвор и някогашния губернатор на Рио Сержио Кабрал, предприемачът Артур Соарес и Леонардо Гринер, който бе общоприет шеф по интервенциите на Рио 2016. Разследващите обявиха, че всички трима и Нузман са се координирали с цел да подкупят някогашния президент на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) Ламин Диак и сина му – Папа Масата Диак, за гласове.

Папа Масата Диак отхвърли преди обвиняванията пред The Guardian и упрекна Кабрал в това, че се е опитал да подписа договорка. Ламин Диак бе наказан на четири години затвор, две от които условни, през септември 2020 от Френски съд по отношение на пране на пари и корупция поради съветския допинг скандал – Папа Масата Диак бе наказан в негово неявяване на пет години зад решетките и санкциониран с 1 млн. паунда. И двамата намекнаха желанията си да апелират.

Кабрал, който е в пандиза от 2016-а е изправен пред редица други обвинявания и следствия, сподели пред Бретас преди две години, че е платил към 2 млн. $ в подмяна на до шест вота в срещата на Международния олимпийски комитет (МОК), която даде на Рио Олимпиадата и Параолимпиадата. Той съобщи тогава, че парите са пристигнали от дълг на Соарес към него. Кабрал, който бе губернатор на Рио сред 2003-2010, добави, че нови 500 000 $ са били платени по-късно на сина на Диак с задачата да бъдат обезпечени още три вота от членовете на МОК.

Решението на Бретас дефинира Нузман като „ един от основните отговорници за промотирането и организацията на престъпната скица, имайки поради позицията му в Бразилския олимпийски комитет и пред интернационалните управляващи “. Съдията добави, че спортното управително лице „ е водил и координирал дейности на другите сътрудници, явно като водач “, с цел да придобие нелегално поддръжка от МОК. Съдията ще изпрати резултатите от следствието на управляващите в Сенегал и Франция, където Папа Масата Диак и Ламин Диак надлежно живеят.

Кандидатурата на Рио пребори конкуренцията на Чикаго, Токио и Мадрид за Игрите през 2016. Разследването в Бразилия стартира през 2017, откакто френският вестник Le Monde излезе с информация, че четирима членове на МОК са били подкупвани три дни преди сесията през 2009 в Копенхаген, на която Рио бе определен за хазаин на Летните олимпийски игри.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР