Карлес Пучдемон и Марта Паскал Сепаратистката партия на отстранения от

...
Карлес Пучдемон и Марта Паскал Сепаратистката партия на отстранения от
Коментари Харесай

Сепаратистката партията на Пучдемон заговори за преговори


Карлес Пучдемон и Марта Паскал

Сепаратистката партия на отстранения от испанското държавно управление водач на Каталуня Карлес Пучдемон обмисля да заложи на договаряния с испанската страна, отказвайки се от едностранно разкъсване. Това съобщи генералната координаторка на партията Марта Паскал, представена от Франс прес в четвъртък.

" Двустранността е нужна ", сподели Паскал пред радио Кадена Сер и по този начин удостовери информациите на испански медии, съгласно които двете съществени партии, настояващи за самостоятелност на Каталуня - Републиканската левица на Каталуня и Каталунската европейска демократична партия на Пучдемон - обмислят да се откажат от проектите за едностранно обособяване.

" Липсват ни някои неща за независимостта ", сподели Паскал. Едно от тези неща съгласно нея е нуждата болшинството, подкрепящо независимостта, да се усили.

След като на 27 октомври каталунският парламент гласоподава за едностранно оповестяване на самостоятелност на Каталуня, последва реакция на Мадрид, който сложи под настойничество самостоятелната област и по този начин бе провокирана небивала рецесия в Испания от завръщането на демокрацията през 1978 година

Половината от каталунското държавно управление е в ареста за протест, само че партиите, настояващи за разединение на региона, одобриха да вземат участие в предварителните регионални избори, нарочени от Мадрид на 21 декември.

Депутатите от Републиканската левица на Каталуня, които считат, че би трябвало да се завоюва повече поддръжка за идеята за самостоятелност, следват по-твърда линия от депутатите от партията на Пучдемон, отбелязва Франс прес.

" Сега процесът на създаване на република е почнал. Ние желаеме той да е предмет на договаряния ", съобщи пред Франс прес Роже Торан, представител на парламентарната група на Републиканската левица на Каталуня. Според него изборите на 21 декември се приближават до референдум.

" Ето за какво призоваваме испанското държавно управление да одобри резултатите от тях ", сподели той.

На последните районни избори през септември 2015 година партиите, подкрепящи концепцията за самостоятелност на Каталуня, получиха половината от местата в каталунския парламент (72 от 135), само че изразено в проценти те завоюваха единствено 47,8 % от гласовете на гласоподавателите.

Партиите, които не се афишират намерено за самостоятелност, тогава получиха повече проценти - над 51. Допитванията демонстрират, че обществото е все по този начин разграничено по въпроса за независимостта и се обрисува резултатите от изборите на 21 декември да са близки до тези от 2015 година Сондажите отреждат към този момент първо място на Републиканската левица на Каталуня.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР