Кариерата на Европейски пътища АД над Белащица може да остане

...
Кариерата на Европейски пътища АД над Белащица може да остане
Коментари Харесай

Кариерата над Белащица може да остане още 25 г.

Кариерата на " Европейски пътища " АД над Белащица може да остане да работи още 25 година, в случай че компанията получи позволение от министерство на енергетиката да добива строителни материали. Това излиза наяве от отговор на министъра на енергетиката до ИК " Стоп на кариерите в Белащица ", заяви юрист Снежана Стефанова, прокурист на Ик " стоп на кариерите над Белащица ". То е във връзка поисканата от локалните поданици информация за декларирани планове на двете компании " Холсим кариерни материали Пловдив " АД и " Европейски пътища " АД, както и настояването им един път за постоянно добивът в региона да бъде преустановен.

От обяснението на министъра излиза наяве още, че към сегашния миг, концесионерът “Европейски пътища” АД не е възобновил дейностите по рандеман и преправка, а е осъществено превозване на материал, придобит преди датата на прекъсване действието на концесията.

Концесионерът “Холсим кариерни материали Пловдив” АД пък е декларирал и независимо капиталово желание за разширение на концесионната повърхност, за което следва да бъде налице влезнало в действие решение по Оценка на въздействието върху околната среда.

В Министерство на енергетиката не са постъпвали ново данни и документи за установени нарушавания на условията на настоящото законодателство или на концесионния контракт, които да са съображение за ново прекъсване на периода на контракта, излиза наяве още от обяснението на министерството.

Относно настояването за недопускане удължение на периода на концесионните контракти, не е налице правно съображение настояванията да не бъдат признати за разглеждане, се казвало още в писмото.

Както " Марица " към този момент писа активността на двете кариери бе спряна със заповед на някогашния министър на енергетиката Теменужка Петкова след голям брой митинги на локалните поданици против активността на кариерите и поради позволени нарушавания на екологичното законодателство. Заповедта обаче бе обжалвана от двете компании в съда и магистратите я анулираха като непозволена. Договорът на " Холсим кариерни материали Пловдив " обаче изтече и те пуснаха ново искане за удължение на концесията с 15 година Същото са сторили и от " Европейски пътища ", като са поискали още 25 година, излиза наяве от отговора на министерството.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР