Карамелизирането е готварски термин, популярен сред онези, които обичат да

...
Карамелизирането е готварски термин, популярен сред онези, които обичат да
Коментари Харесай

Как се карамелизират зеленчуци?

Карамелизирането е готварски термин, известен измежду тези, които обичат да прекарват времето си в кухнята. Ако и вие сте измежду тях, несъмнено сте пробвали да поднесете някое ядене с вкусна гарнитура от карамелизирани зеленчуци, да вземем за пример. Онези, които не са осведомени с този развой, само че желаят да опитат, съветваме да го създадат, защото с тази техника чинията в действителност наподобява феноменално.

Карамелизирането съставлява топенето на захарта, която се съдържа в продуктите или прибавянето на спомагателна такава. То придава друг усет и тип на храните. Има няколко метода, по които може да карамелизирате.

Можете да загреете масло в бездънен съд, да запържите зеленчуците вътре до момента в който придобият златисто-кафяв цвят, а след това да добавите захарта. Бъркайте и дръжте на котлона, до момента в който захарта се стопи. Целият развой трае от 5 до 10 минути съгласно размера и типа за зеленчуците.

Другият метод, по който може да постигнете карамелизация е следният: напълнете съд с вода, в която ще добавите и захар. Кипнете я. След това пуснете зеленчуците вътре. Процесът може да продължи малко по-дълго – към 10 до 20 минути.

Обикновено, карамелизирането на зеленчуци се прави в чугунен съд, с надълбоко и дебело дъно. На тази обработка могат да се подложат всички плодове, зеленчуци, даже някои ядки.

 карамелизиран лук

Хубаво е продуктите да бъдат нарязани на едро, на линии или по-големи части. Възможностите за изпробване са доста. Може да добавите и други съставки, да съчетаете към този момент готовите храни в разнообразни десерти и други солени и сладки специалитети.

Карамелизираните зеленчуци са част от голям брой предписания в елитни заведения за хранене, участват в менюто на топ готвачи и са наложително нещо от опита на всеки уважаващ себе си фен и професионален кулинар.

Така че, в случай че и вие имате афинитет към кухнята и приемате храната като изкуство, с тази техника можете елементарно да сътворите свои персонални шедьоври. Очаровайте близки и другари с невероятни вечери и ястия, от които ще им се прииска да си оближат пръстите!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР