Капитанът на ЦСКА Юрген Матей даде интервю за предаването Домът

...
Капитанът на ЦСКА Юрген Матей даде интервю за предаването Домът
Коментари Харесай

Капитанът на ЦСКА: Сега е наш ред да ударим силно Лудогорец

Капитанът на ЦСКА Юрген Матей даде изявление за предаването " Домът на футбола " по Диема Спорт в навечерието на дербито на върха с Лудогорец в Разград. 30-годишният нидерландец се завръща в състава на Саша Илич, откакто пропусна успехите с 5:1 над Ботев Враца и 2:0 над Черно море поради наказване за 9 насъбрани жълти картона през акцията.

Юрген, по какъв начин се чувстваш след двата мача, които пропусна?

- Щастлив съм, че спечелихме тези срещи. Беше мъчно да виждам в профил, тъй като се намираме в решителен стадий от шампионата. Тежко е да пропускаш мачове, само че най-важното е, че постигнахме своето.

Смяташ ли, че в последните няколко срещи ЦСКА играе по-добре, в сравнение с преди този момент?

- Всъщност да. Не мисля, че някой може да се оплаче от метода ни на игра от началото на сезона. В последна сметка спечелихме множеството мачове. Понякога даже и да се представяш неприятно, най-съществен е крайният триумф. В последния мач с Черно море обаче играхме страховит футбол. Създадохме доста положения и се защитавахме добре. В момента се подобрихме, само че това е обикновено. Действаме в избрана система, към която се приспособяваме. Надявам се да продължим по този начин до края, да играем все по-добре и да спечелим мачовете си.

Част си от най-хубавата отбрана в лигата. Какъв е ключът за това?

- Смятам, че смяната на групировката ни оказа помощ доста. В началото на сезона играхме с четирима бранители, а по-късно преминахме към трима централни и общо петима бранители. Позитивите не са единствено от отбраната, халфовата линия или нападението. В последна сметка целият тим взе участие в отбранителните дейности. На моменти имахме шанс.

Бусато ни извади в тежки моменти. Парчетата от пъзела са на верните места. Всичко това ни оказва помощ да сме с минимум позволени попадения през сезона, само че той не е приключил и се надявам да продължаваме в същия дух.

Сменихте системата си точно в Разград. Загубихте мача, само че играхте добре, какъв брой определящо бе това, с цел да повярвате в нея?

- За нас в действителност беше значимо, че играхме добре. Да загубихме, възприятието не беше прелестно, само че още на идната седмица, идващите мачове потвърдиха, че системата е по-добра за нас. В персонален проект ми беше мъчно във въпросния мач, на всеки от нас му лиши време да свикне. Беше началото на една добра концепция.

Колко тежко е в най-важния стадий от сезона да бъдеш до терена, а не на него?

- Трудно е. Когато не играеш, автоматизирано отиваш на назад във времето. Опитваш се да окажеш помощ на съотборниците си, да ги накараш да работят по-здраво по време на тренировките, само че не си там, когато стане време за мачовете. Те играха добре. Хубаво е да видиш от време на време, че не си толкоз необходим. Важни са единствено трите точки. Казвал съм и преди, в случай че един централен бранител отсъства, имаме подготвен вид на същото равнище. Конкуренцията в центъра на защитата е доста сериозна. Всеки от нас демонстрира, че е изцяло подготвен. Приятно е да знаеш, че когато не играеш поради наказване или травма, има кой да покрие твоята позиция. Но и постоянно се притесняваш, че ще изгубиш мястото си, в случай че не играеш добре. В последна сметка това е решение на треньора. Трудно е, само че постоянно се опитваш да окажеш помощ на другите, когато не си на терена.

Какво ще кажеш персонално за Кох и Махмутович, откакто преди този момент през сезона най-често играеше с Петров и Юга?

- Едно от най-тежките неща във футбола е, когато не играеш, а тимът се оправя добре. Тогава е мъчно да очакваш смяна. Сега Енес и Мено получиха късмет, те са в една от най-неприятните обстановки. Но демонстрират качество и се показват добре. Не е елементарно, когато не си на терена, да си съсредоточен, да продължиш да тренираш и да се раздаваш. Уважавам ги ужасно доста. С Християн Петров обстановката е сходна. Той играеше, след което за известно време отпадна от състава, а в този момент отново се върна на положително равнище. Аз упражнявам с тях всеки ден, виждам какво могат. Как се оправят с напрежението.

Липсва ли ти да си на терена с Мено Кох във всеки мач?

- Не бих споделил, че имам желания с кого да играя, тъй като това е решение на треньора. Със сигурност обаче за мен е доста по-лесно да бъда на терена с Мено. Комуникацията е по-лесна, тъй като приказваме на един език. Играхме дружно в центъра единствено в един-два мача при започване на сезона и искрено казано, аз изобщо не се представих добре в тях. След това сменихме системата и имах шанс да остана на терена. Когато Мено се върна в игра вкара гол. На мен пък попаденията ми липсват през тази акция. Кох отсъстваше много пъти, само че в този момент още веднъж играе и демонстрира, че един от най-хубавите в шампионата. Надявам се да играе все по-често, само че ще се повторя - конкуренцията в центъра на отбрана е доста, доста сериозна. Трудно е да спечелиш и да запазиш мястото си.

Последният мач с Лудогорец е в предишното. Колко значимо е, че спечелихте всички дуели по-късно?

- За нас беше огромен удар да загубим този дуел. Особено с метода, по който се представихме. Имаме добър тим и добър щаб, с цел да се оправяме в такива моменти. Беше тежко, само че на идващия ден започнахме да упражняваме, да приказваме. Ако спечелиш последваща среща си казваш: " Добре, загубихме един път, само че по-късно победихме като тим, би трябвало да продължим по същия метод ". Сега срещаме същия противник, само че към този момент ние сме в ролята на догонващ. Дано в този момент е наш ред да ги ударим мощно.

Играхте добре и в двата мача с Лудогорец, а не спечелихте нищо от това. Мислиш ли, че този път ориста ще бъде с вас?

- Вярвам, че в случай че спечелиш, е било справедливо, без значение по какъв начин. Това се отнася и за загубите. Преди мача всички говореха, че това е дуелът на годината. Окей, ние допуснахме проваляне. Но в този момент още веднъж сме тук. И хората отново споделят, че това е мачът на годината. Време е още веднъж да покажем на какво сме способни, тъй като мисля, че и в предната среща го демонстрирахме. Показахме, че можем да спечелим и в този момент е време да го създадем.

Как се справяте с напрежението?

- Ако го съпоставим с последния мач, напрежението беше сходно. Стадионът беше цялостен за първи път от много време. Честно казано, в първите 10-15 минути страдахме от тези нерви, само че по-късно се отърсихме. Вече усетихме напрежението от сходен мач, в този момент би трябвало да пренесем този опит в идващия дуел. Да играем със сърцето си. Това е всичко. След мача би трябвало да погледнеш в огледалото и да си кажеш: " Направих всичко, което допустимо през днешния ден ". Дано сме научили урока си и този път да вземем трите точки.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР