Капацитетът на ПАВЕЦ Чаира ще се увеличи повече от два

...
Капацитетът на ПАВЕЦ Чаира ще се увеличи повече от два
Коментари Харесай

Николов: ПАВЕЦ „Чаира“ става авариен резерв в електроенергийната система

Капацитетът на ПАВЕЦ " Чаира " ще се усили повече от два пъти и ще извършва ролята на спешен запас в електроенергийната система за интервал от 20 часа , обяви министърът на енергетиката Александър Николов. 

ПАВЕЦ „ Чаира “
 е помпено-акумулаторна водноелектрическа централа, ситуирана над пазарджишкото село Сестримо, Югозападна България.

" Взето бе решение по отношение на ПАВЕЦ " Чаира ". Както, може би повече от вас знаят, това е най-голямата помпено-акумулираща централа в Югоизточна Европа . Това е и най-значителната регулираща мощ в нашата електроенергийна система. Взетото решение, е значимо решение, по отношение на право на градеж и осъществяване на обекта, който е язовир " Яденица " С това решение ще се усили размера на долния контейнер с 9 млн. кубика . По този метод централата ще премине от дневен към седмичен режим на равнене на водните размери и ще има опция за работа на цялостна мощ в продължение на 20 часа, потенциалът ще се усили два пъти, и 22 часа работа в помпен режим , като сега това е 11 часа. " , добави министърът. 

" Реализирането на плана ще докара до възстановяване доста на структурата на аварийните мощоности на страната ", добави министърът в оставка. 

" Казано простичко " Чаира "   може и ще извършва ролята на спешен запас в електроенергийната система в интервал от 20 часа ", сподели още Николов. 

" Реализацията на плана " Яденица " стартира през 1994 година , през 2005 година строителството е прекратено заради липса на финансиране. През 2016-2017 година е осъществена актуализация на съществуващия план и чак в този момент доближаваме до стадий, в който може да се одобри, че фактическите стъпки по реализацията на този план ще подсигурят България да резервира позицията си на балансьор на електрическа енергия в целия район. ", уточни хронологията на плана Николов. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР