Капацитетът на Гранична полиция ще бъде увеличен по два законопроекта,

...
Капацитетът на Гранична полиция ще бъде увеличен по два законопроекта,
Коментари Харесай

Депутатите приеха на второ четене увеличаване на Гранична полиция

Капацитетът на " Гранична полиция " ще бъде повишен по два законопроекта, импортирани от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Това одобриха депутатите на второ четене по-рано през днешния ден, като допълнение в Закона за администрацията, оповестиха от Българска телеграфна агенция. При гласуването 137 души бяха " За ", 5 - " срещу " и 37 са се въздържали.

От Министерството на вътрешните работи (МВР) ще охраняват всички териториалните поделения на Държавната организация за бежанците, като 1264 щатни бройки ще се причислят към " Гранична полиция " за защита на бежанските центрове и усилване на защитата на границата.
 Парламентът утвърди увеличението на граничната полиция на първо четене
Парламентът утвърди увеличението на граничната полиция на първо четене

Българска социалистическа партия и Възраждане са съгласиха, че смяната е нужна

Законопроектът на " Възраждане " за промени в Наказателния кодекс (НК) по отношение на бракониерството пък беше отритнат , като 64 депутати бяха " За ", 31 - " срещу " и 97 са се въздържали. Със законопроекта се цели да се ускори битката с нерегламентирания улов на наедрял и малък дивеч.

Предлагаше се при осъществено бракониерство наказванията да се изравнят с тези за противозаконен дърводобив, с цел да бъде реализиран превантивният резултат на глобата. При противозаконен улов на наедрял дивеч се предвиждаше нарастване на глобата, а наказването " отнемане от независимост " до една година или санкция от 100 до 300 лв. да бъде увеличено на " отнемане от независимост " до шест години или санкция от 10 хиляди лева до 50 хиляди лева

Проектът оферираше и нарастване на наказването при бракониерство на малък дивеч, като настоящата глоба - пробация до шест месеца или санкция от 100 до 300 лв. да се усили на " отнемане от независимост " до шест години или санкция от 5 хиляди лева до 10 хиляди лева

Даниел Петров от " Възраждане " изясни, че главният претекст да предложат измененията е, че наказванията за бракониерите за нерегламентиран улов са ниски , глобите са пренебрежимо дребни, по тази причина и предлагането е те да се приравнят със глобите за противозаконна сеч. От партията прецизираха, че става въпрос за закононарушения против обособени икономически браншове.

Мирослава Петрова, народен представител от ПП-ДБ, твърди, че този метод не обезпечава цялостна предварителна защита против тези закононарушения , по тази причина не биха го подкрепили, а избират цялостна отбрана на природата през Наказателен кодекс. Според ПП-ДБ е належащо разписване на междуинституционален обединен протокол за възстановяване на институционалния продан и основаване на обединен информативен портал сред Министерство на вътрешните работи, Министерството на земеделието и храните и Министерството на околната среда и водите.
 ИАРА погва бракониерите с дронове
ИАРА погва бракониерите с дронове

Борбата с бракониерството в сладководните водоеми и в Черно море е ежедневна

Допълнително, Народното събрание одобри с единомислеща поддръжка промени в Наказателен кодекс, свързани със половото принуждение на деца с вносител Министерският съвет (МС). Така ще бъдат напълно изпълнени наредбите на инструкция на Европейския парламент и на Съвета от 13 декември 2011 година по отношение на битката със половото принуждение и със половата употреба на деца, както и с детската порнография.

Със законопроекта се обезпечава наказателно правна отбрана за деца, жертви на полово принуждение, на които са нанесени обилни психични вреди или вредите са засегнали моралното или физическото им развиване.

В тази връзка се оферират промени на минималните и оптималните санкции за полови закононарушения и корист с деца , както и основаването на състав на закононарушение в случаи на полови похищения, когато е била употребена насила, мощ или опасност за склоняване за полови цели на малолетни и малолетни.

Предлага се още наказателното гонене да се изключва по отминалост, когато то не е възбудено в продължение на 20 години за закононарушения, осъществени срещу деца. По този метод се обезпечава по-дълъг интервал за осъществяване на правата на жертвата.
 Европейска комисия стяга ограниченията против половото принуждение над деца и детската порнография
Европейска комисия стяга ограниченията против половото принуждение над деца и детската порнография

Мерките включват и наличие, генерирано от изкуствен интелект

Предвиждат се също промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) по отношение на формирана от Европейската комисия процедура за нарушаване заради ненапълно транспониране на инструкция на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2012 година за определяне на минимални стандарти за правата, поддръжката и отбраната на жертвите на закононарушения, както и допълнения в Закона за административните нарушавания и санкции.

Предлагат се още промени, с които да бъде поощрено възобновяване на породените от незаконното действие вреди при документни закононарушения.

С други промени се уточняват наредбите на закононарушенията срещу интелектуалната благосъстоятелност , като при съблюдаване на правилото на пропорция се предлага понижаване на наказването от 5 на 2 години.

Записани са и промени за по-благоприятно отнасяне на деца, в случаи на оптимално допустима оказана помощ на потърпевшия при транспортно закононарушение.

Предлагат се ограничения за ограничение на опцията за провеждането на още един разпит на потърпевшия като очевидец, което цели да понижи ненужния стрес. В взаимозависимост от съответните потребности на жителя се уточняват изискванията за осъществяване на разпит на очевидец със характерни потребности , а процесуалното деяние следва да се организира в особено оборудвано за тази цел помещение в наличието на възпитател или психолог, когато очевидецът е невръстен или малолетен, както и от еднакъв проверяващ орган, в случай че е нужен още един разпит.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС заяви, че неговата парламентарна група по принцип ще поддържа измененията, само че сред двете четения има доста работа.

" Очаквах от Министерски съвет да ни кажат каква в действителност е обстановката към днешна дата, какъв брой са закононарушенията от този тип, каква е степента на социална заплаха, с цел да можем да преценим до каква степен би трябвало да стигне законодателната воля за увеличение на репресията и въвеждане на спомагателни дейности. Увеличавайки давностните периоди, не способстваме Наказателен кодекс да стане по-ефективен ", разяснява още Балачев. Според него терминът за обилни нездравословни последствия за потърпевшия е неразбираем и е нужно текстът да бъде преосмислен или да се даде спомагателна изясненост. Балачев дефинира като " лобистки " измененията, засягащи интелектуалната благосъстоятелност.

Започваме да променяме Наказателен кодекс на нервна почва, вкарват се доста тематики по едно и също време, разяснява Радомир Чолаков , народен представител от ГЕРБ-СДС. Петър Петров от " Възраждане " също даде коментар, че законопроектът на държавното управление са " миш-маш " промени в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс. Според него главната цел е " да се направи корекция на поправката в Наказателен кодекс , откакто е бил основан казус в българското право за закононарушение без наказване ".
 Правителството утвърди промени в Наказателния кодекс
Правителството утвърди промени в Наказателния кодекс

Предвиждат се по-тежки санкции за закононарушения, осъществени по расистки или ксенофобски подбуди
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР