Капатицетът на енергия от слънчеви паркове е скочил с 50%,

...
Капатицетът на енергия от слънчеви паркове е скочил с 50%,
Коментари Харесай

МАЕ очаква скок от 40% на мощностите за зелена енергия до 2022 г.

Капатицетът на сила от слънчеви паркове е скочил с 50%, достигайки над 74 гигавата предходната година.

© Mike Blake Още по тематиката
Печалбата на НЕК за първото тримесечие се е стопила през второто

Според сдружението това се дължи на спада на потреблението на контролирания пазар и нарастването на закупените количества от ВЕИ
3 авг 2017
Преференциалните цени за покривните слънчеви централи се подвигат

Увеличението е препоръчано от енергийния регулатор и би трябвало да влезе в действие от 1 юли
12 юни 2017
Джайлс Диксън: Колкото повече ВЕИ използваме, толкоз по-ниски ще са сметките в дълготраен проект

Главният изпълнителен шеф на WindEurope пред " Капитал "
31 май 2017
Русия разгласи най-големия търг за доставка на възобновима сила

Компаниите ще сключат контракти за общо над 1.9 гигавата зелена сила
29 май 2017

Международната организация по енергетика (МАЕ) увеличи фрапантно прогнозите си за произвеждане на сила от възобновими енергийни източници (ВЕИ) през идващите пет години. Това става на фона на рекордната за бранша 2016 година главно с помощта на увеличението на слънчевия фотоволтаичен потенциал в Китай, Индия и Съединени американски щати, оповестява Reuters.

Голям скок на конфигурираните мощности

В средносрочния си отчет за пазарa на ВЕИ организацията чака световният потенциал за възобновима електрическа енергия да се увеличи с внушителните 920 гигавата, или 43%, до 2022 година Това се дължи на политиките, подкрепящи нисковъглеродната сила и по-ниските разноски за слънчеви фотоволтаици и вятърна сила. Прогнозираният напредък е с 12 прочие п. по-висок от прогнозата за предходната година.
През 2016 година чистото нарастване на потенциала за ВЕИ – водна, слънчева и вятърна сила, биоенергия и сила от талази и приливи, е достигнало нов международен връх. То е повишено със 165 гигавата, което е с 6% повече от 2015 година

Капацитетът на сила от слънчеви паркове е скочил с 50%, достигайки над 74 гигавата предходната година. Така за първи път растежът при слънчевите фотоволтаици е бил по-голям от всяко друго гориво, задминавайки чистия напредък и на въглищата.

" Очакваме възобновимите източници да порастват с към 1000 гигавата до 2022 година, което се равнява на към половината от настоящия световен потенциал на въглищна електрическа енергия, насъбрана за 80 години ", споделя изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол.
" Това, на което ставаме очевидци, е раждането на нова епоха на слънчева фотоволтаична сила. Очакваме растежът на потенциала ѝ да бъде по-висок от всяка друга възобновима технология до 2022 година ", отбелязва той.

Все по-голямо произвеждане

МАЕ беше подложена на критика от бранители на околната среда през предходните години поради това, че подценява растежа на възобновимите източници и акцентира прекомерно мощно ролята на изкопаемите горива.
Според организацията генерираната възобновима сила ще се усили с повече от една трета и през 2022 година ще доближи 8169 Twh при 6012 Twh през 2016 година, като това се равнява на общото ползване на електрическа енергия на Китай, Индия и Германия.

Възобновяемите източници ще обезпечават 29% от световния енергиен микс след пет години, чакат от МАЕ, като прогнозата предходната година беше за дял от 24%.
" Макар че въглищата ще останат най-големият източник на генерирана електрическа енергия през 2022 година, възобновимите източници доста ще се приближат до тях. През 2016 година силата от ВЕИ е била с 34% по-малко от тази от въглища, само че до 2022 година тази разлика ще бъде понижена до единствено 17% ", се споделя в отчетът.

Китайският принос

Китай способства най-вече за световния растеж на потенциала от ВЕИ вследствие на високите цели, които си е сложила страната, икономическите тласъци и опасенията към замърсяването на околната среда.
Въпреки политическата неустановеност Съединени американски щати ще останат пазарът с втория по величина напредък на възобновимата сила основно заради данъчни тласъци и държавни политики за слънчевите фотоволтаици, чакат от организацията.
Растежът на възобновимата сила в Индия може да задмине този на Европейския съюз до 2022 година Така азиатската страна ще се трансформира в пазара с втори по величина напредък дружно със Съединени американски щати, защото се чака тя да усили настоящия си потенциал повече от два пъти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР