Капанът на фалшивите новини, в който попадат и големите медии

...
Капанът на фалшивите новини, в който попадат и големите медии
Коментари Харесай

Журналисти обучават ученици как да не попадат в капана на фалшивите новини

„ Капанът на подправените вести, в който попадат и огромните медии в България “ бе тематиката на открит урок, който организираха през днешния ден публицистите Генка Шикерова и Николай Чавдаров.
 Журналисти образоват младежи по медийна просветеност
Днес те се срещнаха с възпитаници от последните класове на 119 СУ „ Акад. Михаил Арнаудов “ в София - в границите на самодейността „ Мисля, значи съм “.

Проектът на Европейския медиен център се осъществя с поддръжката на Посолството на Съединени американски щати в България и има за цел да предизвиква сериозното мислене в потреблението на информация на младежи на възраст сред 17 и 19 години.

„ Мисля, значи съм “ включва провеждането на общо осем открити занятия за учениците от последните класове на гимназии в градовете София, Ихтиман, Симитли, Перник и Кресна, като първото занимание се състоя в 31 СУЧЕМ „ Иван Вазов “.

Инициативата планува онлайн курс в три модула, представляващи правила и препоръки, подкрепящи развиването на сериозно мислене, техники за схващане на смисъла на информацията, която младежите употребяват, създават или споделят. Всеки модул включва малко встъпление, видео лекция от един от посланиците, практическа част и тест.

Онлайн наличието дава текстове и видеа, които да оказват помощ на младежите да си изградят независимо, без значение и сериозно мислене, като, „ направлявайки “ в интернет, обществените мрежи и даже така наречен обичайни медии, да не разрешават да стават лесни жертви на операции, неистини и нездравословни внушения.

B платформата „ Мисля, значи съм “ / „ I think, therefore I am “ са употребявани коментарни материали по тематиките подправени вести, медийна просветеност и сериозно мислене от разнообразни български и непознати източници и създатели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР