Канзас Сити Чийфс е шампионът на Националната футболна лига (НФЛ)

...
Канзас Сити Чийфс е шампионът на Националната футболна лига (НФЛ)
Коментари Харесай

Канзас Сити Чийфс спечели Супербоул - Други

Канзас Сити Чийфс е първенецът на Националната футболна лига (НФЛ) за сезон 2022.

На Супербоул LVII на стадион " Стейт Фарм " в Глендейл, щата Аризона " вождовете " се постановиха с 38:35 над Филаделфия Ийгълс след надвит фийлд гол на Харисън Бъткър осем секунди преди края на постоянното време.

За Канзас Сити това е трета купа в клубната история след 1969 и 2019 година, като за куотърбека на тима Патрик Махоумс и старши треньора Анди Рийд това е втори трофей " Ломбарди ".

Срещата сред двата най-хубави тима в Националната футболна конференция (Филаделфия) и Американската футболна конференция (Канзас Сити) бе предстояща с голям интерес, защото опълчи двете най-хубави набези, а също така бе и първи случай в историята на Супербоул, в който и двамата куотърбеци - Джейлън Хъртс и Махоумс, са представители на цветнокожото малцинство в Съединени американски щати.

Още в първите офанзивни серии звездите на двата тима не разочароваха почитателите. Хъртс изведе Ийгълс до 75-ярдов тъчдаун за 4:51 минути, който бе приключен от самия него с рън от първия ярд. След това Канзас отговори със 75-ярдов тъчдаун за 3:12 минути, при който Махоумс даде завършващо подаване към тайт енда Травис Келси за 18 ярда.

Чак след тези вълнуващи осем минути отбраните на двата тима демонстрираха, че също считат да се включат в играта. Първият сериозен миг в мача пристигна две минути половина преди края на първата четвърт, когато кикърът на Чийфс Харисън Бъткър пропусна да даде преднина на отбора си. Той стреля от 42 ярда, само че шутът му откри лявата греда.

С първото разиграване във втората четвърт Филаделфия поведе с 14:7. Това стана след ужасно подаване от 45 ярда на Джейлън Хъртс към уайд рисийвъра Ей Джей Браун, който улови топката в ендзоната сред двама бранители на Канзас Сити.

Последва несполучливо нахлуване за " вождовете " и тъкмо когато изглеждаше, че Филаделфия се устремява към преднина от два тъчдауна, Джейлън Хъртс направи фъмбъл. Куотърбекът изпусна топкат в средата на терена и тя бе овладяна от лайнбекъра Ник Болтън, който необезкоявано я занесе до ендзоната за 14:14.

Грешката, която позволи Хъртс, наподобява въобще не му повлия и 24-годишният куотърбек на Ийгълс отговори с втория си тъчдаун по земя още при идната офанзивна серия. Бившият ученик на университета в Оклахома методично изведе нападението до четвъртия ярд в полето на Канзас и приключи с рън левия си такъл Джордан Майлата и центъра Джейсън Келси за 21:14.

Това остави към две минути на Махоумс за отговор. Куотърбекът на " вождовете ", който бе определен за " Най-полезен състезател " на постоянния сезон единствено преди броени дни, обаче усука контузения си десен гален и напусна терена накуцвайки, а нападението на Филаделфия се завърна на терена, с цел да стигне до нови три точки след сполучлив шут на Джейк Елиът от 35 ярда за 24:14 на полувремето.

Само пет минути и половина след старта на второто полувреме Канзас Сити стигна до втори си нападателен тъчдаун в мача посредством Айзия Пачеко. Рънинг бекът на " вождовете " бе оставен да пробива от първия ярд и безпроблемно записа името си измежду реализаторите в дуела.

Бързият тъчдаун докара в напредък в играта на Чийфс и отборът от щата Мисури съумя да поведе за пръв път в резултата. Това се случи три минути след старта на последната четвърт, когато Махоумс направи тъчдаун подаване от пет ярда към Кадериъс Тони. С него Канзас Сити поведе с 28:27 в резултата.

Около минута по-късно Тони се отличи с още едно основно отиграване. Уайд рисийвърът зае позиция на пънт ретърнър и освен улови изританата от Айрин Сипос топка, само че съумя да я върне съвсем до ендзоната на Филаделфия, спирайки на петия ярд. От там Махоумс взе нещата в свои ръце и с 4-ярдов пас към Скай Муур даде преднина от осем точки на отбора си.

Грешките обаче не пречупиха Филаделфия и " орлите " стигнаха до равнене по обичания си метод - с игра по земя посредством куотърбека Джейлън Хъртс. Хъртс първо хвърли 45-ярдов пас към Девонта Смит, който стигна до втория ярд на Канзас. Оттам водачът на пенсилванци означи тъчдаун, а незабавно по-късно старши треньорът Ник Сириани избра да играе за две точки, които бяха осъществени с нов двуярдов рън на Хъртс за 35:35 единствено 5:15 минути преди края на постоянното време.

Махоумс, за който това е трети Супербоул, обаче се упова на огромния си опит и съумя да източи часовника съвсем до самия му край, като също така закара отбора си до редзоната на съперниковия отбор. За това му оказа помощ и едно наказване за задържане на корнер бека Джеймс Брадбери против Джуджу Смит-Шустер, което бе извънредно противоречиво и даде нова серия от даунове на Канзас в последните две минути на мача.

Така кикърът Бъткър получи топката на 27 ярда от вратата на Филаделфия и с удар право в средата донесе най-ценния трофей на отбора си.

За " Най-полезен състезател " на Супербоул LVII бе определен Патрик Махоумс. Той приключи мача с 21 сполучливи подавания от 27 опита за общо 182 ярда и 3 тъчдауна, както и 44 пробягани ярда.

Неговият противник Джейлън Хъртс записа 27 приключени подавания от 38 опита за общо 304 ярда. Той добави и 70 ярда по земя, както и три тъчдауна, само че това не му стигна да завоюва купата при първата си поява на Супербоул.



На полувремето на мача близо 30-минутен концерт изнесе звездата на международната попмузика Риана, което бе първата и сходна изява от няколко години.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР