Канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че очаква тежки преговори

...
Канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че очаква тежки преговори
Коментари Харесай

Меркел очаква тежки преговори, а Макрон - моментът на истината

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че чака тежки договаряния на започващата през днешния ден двудневна среща на върха на Европейски Съюз, на която ще обсъдят Многогодишната финансова рамка на Общността и фонд от 750 милиарда евро за възобновяване на стопанската система от пандемията от ковид, осведоми Агенция Франс Прес.
 Без потупване, целувки и здрависване: Безпрецедентни ограничения на първата среща на върха на Европейски Съюз от февруари
Без потупване, целувки и здрависване: Безпрецедентни ограничения на първата среща на върха на Европейски Съюз от февруари

Някои източници от Европейски Съюз не са обнадеждени

" Ние влязохме в съвещания с доста сила, само че аз също би трябвало да кажа, че разликите към момента са доста, доста огромни и затова не мога да предрека дали ще успеем да реализираме съглашение този път ", сподели канцлерът при идването си в Брюксел.

" Желателно е, само че също би трябвало да се надигнем пред действителността и ние в действителност се нуждаем от огромна подготвеност за компромис , в случай че желаеме да реализираме нещо, което е положително за хората и положително за Европа по време на пандемията ", продължи Меркел.
 Европейският съвет разисква възобновяване на съюза от рецесията с COVID-19
Европейският съвет разисква възобновяване на съюза от рецесията с COVID-19

Многогодишната финансова рамка за интервала 2021-2027 година

" Заради това чакам доста, доста тежки договаряния ", акцентира водачът на Германия.

Президентът на Франция Еманюел Макрон разяснява от своя страна, че Европейски Съюз е изправен пред " момента на истината ".

По думите му тук става въпрос за " нашия европейски план ".

Заради пандемията от ковид евролидерите ще би трябвало да съблюдават редица ограничения.

Двудневната среща, най-голямото събиране на международни водачи от началото на пандемията, ще бъде първата присъствена среща на всички водачи на 27-те страни членки от февруари, когато безрезултатно се пробваха да договорят Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз от 1 трилион евро. В петък и събота те ще се върнат към същата задача, а също по този начин ще се опитат да одобряват проект от 750 милиарда евро за възобновяване от най-големия стопански потрес в историята на Европейски Съюз.
 Снимка 488438
Източник:

Срещата слага два блока един против различен - " Пестеливата четворка " (Дания, Швеция, Австрия и Холандия) против Ангела Меркел, Еманюел Макрон и други водачи.

" Пестеливата четворка " счита, че препоръчаният фонд е прекомерно огромен и би трябвало да се базира на заеми, а не на грантове. Премиерът на Холандия Марк Рюте съобщи, че държавното управление му би трябвало да има несъгласие върху това по какъв начин се харчат парите. Тази концепция е неприемлива за Франция, Италия, Испания и Гърция, защото визира суверенитета им.
 Снимка 488437
Източник:

Традиционните диалози и закачки преди срещата ще бъдат лимитирани от обществена отдалеченост. Лидерите са помолени да носят маски при идването си и да заобикалят здрависване - съвет, който наподобява изключва при всички положения целувките и потупването по гърба, които по традиция се случват преди началото на диалозите.

Срещата на върха ще се организира в постройката " Европа " на Европейския съвет, наричана " Космическото яйце ". Лидерите ще се срещнат в зала на петия етаж, която е с 330 места. Това ще обезпечи отдалеченост за 30 водачи (27 национални и трима от евроинституциите) и 3-4 висши представители на Общността.

Някои източници от Европейски Съюз не са обнадеждени. Има упования, че срещата може да се проточи до неделя, до момента в който други не изключват още една среща в края на месеца.
 Снимка 488441
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР