Кандидатура на Финландия за присъединяване към НАТО е враждебен ход,

...
Кандидатура на Финландия за присъединяване към НАТО е враждебен ход,
Коментари Харесай

Русия ще предприеме ответни стъпки при влизане на Финландия в НАТо

Кандидатура на Финландия за присъединение към НАТО е неприятелски ход, който несъмнено съставлява опасност за сигурността на Русия. Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Ройтерс.

Коментарът му пристигна, откакто по-рано през днешния ден финландският президент Саули Нийнистьо и министър председателят Сана Марин обявиха, че Хелзинки би трябвало да внесе без закъснение молба за присъединение към военния алианс.

От съветското външно министерство обявиха, че  Русия ще предприеме „ ответни стъпки, както военно механически, по този начин и от различен темперамент, с цел да предотврати спре възникването на закани за националната й сигурност “.

„ Хелзинки би трябвало да е наясно с отговорността и последствията от сходен ход “, споделиха от ведомството.

Ходът на Финландия, който евентуално ще бъде последван и от Швеция, изправя Путин пред обстановка, която самият той съобщи, че желае да предотврати с войната си в Украйна – ново разгръщане на НАТО.

„ Финландия се причисли към недружелюбните стъпки, подхванати от Европейския съюз към нашата страна. Това буди у нас страдание и е причина за съответните симетрични отговори от наша страна ", сподели пред кореспонденти Песков.

Попитан дали влизането на Финландия в НАТО съставлява опасност за Русия, Песков сподели: „ Определено. Разширяването на НАТО не прави нашия континент по-стабилен и сигурен “.

Междувременно генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг съобщи, че финландците ще бъдат „ сърдечно посрещнати “ и даде обещание „ равен и бърз “ развой за присъединение на страната.

„ Финландия е един от най-близките сътрудници на НАТО, зряла народна власт, членка на Европейския съюз и има значим принос за евро-атлантическата сигурност ", сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР