Кандидатите за лидер на Консервативната партия и британски премиер Борис

...
Кандидатите за лидер на Консервативната партия и британски премиер Борис
Коментари Харесай

Мей и претендентите за поста ѝ осъдиха "неприемливи" коментари на Тръмп за конгресмени

Кандидатите за водач на Консервативната партия и английски министър председател Борис Джонсън и Джереми Хънт осъдиха нощес ксенофобските изказвания на американския президент Доналд Тръмп по адрес на парламентаристки от Демократическата партия, предадоха Франс прес и " Ройтерс ", представени от Българска телеграфна агенция.

На диспути, проведени от вестник " Сън ", двамата кандидати за поста на Тереза Мей недвусмислено поддържаха нейното изявление от през вчерашния ден, че думите на Тръмп са изцяло неприемливи. Но на журналистически въпрос двамата противници за " Даунинг стрийт " отхвърлиха да нарекат расистки изказванията на Тръмп, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Напълно недопустимо е и аз съм склонен с министър-председателя ", сподели Борис Джонсън - любимецът в надпреварата за премиерския пост, резултатът от което ще стане прочут на 23 юли. " Мисля, че връзките сред Обединеното кралство и Съединените щати са извънредно значими. Но в случай че сте водач на огромно многорасово и мултикултурно общество, просто не можете да употребявате подобен език ", продължи Джонсън.

" Съгласен съм с Тереза Мей ", съобщи и Джереми Хънт, който е настоящ външен министър. " Аз имам три деца, които са на половина китайци, и те са английски жители. Ако някой им каже: връщайте се в Китай, ще се смая. Подобно изявление би било напълно небританско ", сподели той.

В серия туитове през уикенда Доналд Тръмп посъветва четири депутатки от Демократическата партия с малцинствен генезис да си вървят от Съединени американски щати и да се върнат в своите страни. Въпреки възмущението измежду конгресмените демократи и измежду някои републиканци, президентът през вчерашния ден още веднъж насочи яростни нападки против младите парламентаристки, упрекна ги, че " обичат неприятелите на Америка " и ги прикани да изоставен Съединените щати, в случай че не се усещат щастливи там, припомня Агенция Франс Прес.

" И аз не съм съгласна "

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн се причисли към неоправдателните реакции против ксенофобските изказвания на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за четири депутатки от Демократическата партия с малцинствен генезис, съобщи " Франс прес ". Ардърн, приветствана от американски медии като " анти-Тръмп ", съобщи, че е горда с многообразието на своята страна.

" Обикновено не се меся в политиката на другите, само че е ясно за мнозина, че аз съм изцяло и напълно несъгласна с него ", сподели тя по радио Нова Зеландия. " В Нова Зеландия ние считаме, че нашият парламент е представително място. Той би трябвало да наподобява на Нова Зеландия, да бъде формиран от цяла палитра от разнообразни етноси и култури. Никога не трябва да съдим по произхода на който и да било за правото му да бъде в Народното събрание като народен представител ", продължи Ардърн, представена от Агенция Франс Прес.

" Няма да ни накарат да замълчим "

Засегнатите дадоха отговор на обща конференция във Вашингтон. " Няма да ни накарат да замълчим ", сподели чернокожата Аяна Пресли от Масачузетс. Тя упрекна Тръмп, че му липсват добрина, състрадание и честност, нужни за осъществяване на президентските отговорности. " Въпреки това предизвиквам американците да не се хващат на тази въдица ", продължи Пресли, съгласно която нападките на президента имат за цел да отклонят вниманието от проблемите на американците.

Илхан Омар, която също бе цел на президентските туитове, упрекна Тръмп, че отстоява концепциите на белите националисти. Тя добави, че той е подхванал намерено расистка офанзива против четири цветнокожи национални представителки. Най-младата дама в Камарата на представителите - Александрия Окасио-Кортес, сподели, че не е сюрпризирана от реториката на президента, упрекван постоянно в расизъм, откогато влезе в Белия дом.

Мюсюлманката от Мичиган Рашида Тлаиб изиска задействане на процедура за импийчмънт против Тръмп - въпрос, който всява разделяне в демократическата съпротива, прибавя Агенция Франс Прес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР