Кандидатът за президент на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу води с

...
Кандидатът за президент на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу води с
Коментари Харесай

Кандидатът на опозицията в Турция води с 10% пред Ердоган за изборите през май

Кандидатът за президент на турската съпротива Кемал Кълъчдароглу води с повече от 10 процентни пункта против президента Реджеп Ердоган, сочат социологически изследвания преди плануваните за 14 май избори.

Проучванията също по този начин демонстрират, че опозиционният блок, наименуван " Национален алианс ", води в парламентарната конкуренция с минимум шест пункта пред " Партията на справедливостта и развиването " на Ердоган и нейните съдружници. Прокюрдската Демократична партия на народите има поддръжка от над 10%, оповестява Ройтерс.

Ердоган е изправен пред най-голямото предизвикателство за 20-годишното си ръководство след ерозията на известността му по време на рецесията с разноските за живот. Жертвите на земетресението от предишния месец също премислят своята преданост в предходните замъци на партията му.

Изборите ще решат освен кой ще управлява Турция, само че и по какъв начин ще бъде ръководена, накъде се е насочила нейната стопанска система и каква роля може да играе за облекчение на спора в Украйна и Близкия изток.

Волфанго Пиколи, консултант по политически опасности в Teneo, сподели, че Националният алианс би трябвало да показа обединен фронт и да продаде на гласоподавателите проект, с цел да резервира инерцията си до изборите. " Простото обвинение на Ердоган за всичко, което не е наред в Турция, няма да проработи. Миналите избори демонстрираха, че Ердоган е свръхестествен участник в акцията, само че последните забележки демонстрират, че той е изгубил известността си и способността си да се свързва с гласоподавателите ", сподели той пред Ройтерс.

Анкета, оповестена от Aksoy Research в събота и извършена на 8 март, сподели, че Кълъчдароглу, разгласен за претендент на опозиционния съюз на 6 март, води против Ердоган надлежно с 55.6% и 44.4% за настоящия президент.

 Кемал Кълъчдароглу е претендентът на опозицията за президентските избори в Турция Кемал Кълъчдароглу е претендентът на опозицията за президентските избори в Турция

Проучването демонстрира, че главният опозиционен блок би спечелил 44.1% от гласовете, а прокюрдските партии - 10.3%. Партията на справедливостта и развиването на Ердоган и нейните националистически съдружници биха взели дружно 38.2%.

Друго изследване, извършено на 6-7 март от Alf Research, демонстрира, че Кълъчдароглу е с 55.1% поддръжка, а Ердоган с 44,9%. Републиканската национална партия на Кълъчдароглу е най-популярна с 31.8%, до момента в който Партията на справедливостта и развиването е зад нея с 31%.

Основният опозиционен блок би спечелил 43.5% от гласовете, до момента в който Демократичната партия на народите би получила 11.3%, сподели това изследване. Управляващата коалиция би постигнала 37.5% поддръжка.

Piar Research дава още по-голяма преднина на Кълъчдароглу - 57.1%, при 42.9% за Ердоган.

 Президентът Ердоган беше в най-силно наранена от земетресенията турска провинция Хатай в неделя и даде обещание бързо възобновяване на разрушените жилища за сметка на страната
© Reuters

Президентът Ердоган беше в най-силно наранена от земетресенията турска провинция Хатай в неделя и даде обещание бързо възобновяване на разрушените жилища за сметка на страната

Изглежда, че земетресенията са оказали малко въздействие върху известността на Партията на справедливосттта и растежа. В анкета на Metropoll 34.4% от хората упрекват държавното управление за загубите по време на земетресението, до момента в който 26.9% упрекват изпълнителите. Според 15.4% отговорни са общините, а 12.9% дават отговор с " всички ".

Мерве Тахироглу, програмен шеф за Турция в основания във Вашингтон " Проект за народна власт в Близкия изток ", разяснява, че опозиционният алианс е " разнороден " и всяка видна фигура в него може да се хареса на друг сегмент турски гласоподаватели.

" В момента имаме повече учредения да бъдем оптимисти, че изборите в Турция биха донесли победа на опозицията, в сравнение с в миналото сме били през последните 20 години ", сподели тя, говорейки на полемика, проведена от Фондацията за отбрана на демокрациите, представена от Ройтерс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР