Кандидатът за президент Лозан Панов разкритикува Румен Радев, че не

...
Кандидатът за президент Лозан Панов разкритикува Румен Радев, че не
Коментари Харесай

Лозан Панов критикува Радев, че не положил усилия за управление с ГЕРБ и ДПС

Кандидатът за президент Лозан Панов разкритикува Румен Радев, че не е положил задоволително старания за съставянето на постоянно държавно управление в двата провалени Народното събрание през тази година.

" Липсата на настоящо държавно управление единствено задълбочава проблемите в страната ", сподели Панов в сряда в изявление за " Свободна Европа ". В отговор на въпрос какво би направил в сходна обстановка, висшият арбитър разяснява: " Бих се насочил към най-малкия, който може да откри допирни точки с по-големите ". Най-малката група в предходния парламент бе на " Изправи се БГ! Ние идваме ", която изяви подготвеност да опита да образува кабинет. Президентът Радев връчи третия мандат на Българска социалистическа партия и той завърши безрезултатно основно заради отхвърли на най-голямата група – тази на " ИТН " – да поддържа каквото и да е държавно управление, откакто препоръчаното от нея се провали.

В тази обстановка всевъзможни други опити бяха обречени, защото " Демократична България ", ИБГНИ и Има Такъв Народ през цялото време отхвърлиха да водят каквито и да е диалози за ръководство с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Лозан Панов обаче е на мнение, че ГЕРБ и Движение за права и свободи не е трябвало да бъдат изключвани.

" Когато в Народното събрание имате разнообразни обединения, мисля, че и ГЕРБ, и Движение за права и свободи трябваше да бъдат поканени . Защо? Защото всеки един от тези играчи в политиката може да показа своите хрумвания и да намерят също по този начин допирни точки. Те може да са малко, само че те трябваше да бъдат открити - да се извърви пътят към естествения парламентаризъм - спор, съставяне на държавно управление и една изпълнителна власт, която да работи в интерес на хората ", разяснява Панов.

Според него ГЕРБ и Движение за права и свободи също са вероятни разновидности за съставяне на управническа коалиция.

" Ако не е допустимо, с тях също са вероятни разновидности на коалиция. Има страни, в които този интервал, който сега изживяваме, те са го изживели доста преди този момент. И все пак още веднъж има изпълнителна власт - без значение дали е постоянна или не е постоянна, по този начин или другояче това е в интерес на всички ни ", сподели Лозан Панов.

Преди няколко дни той упрекна някогашния министър председател Бойко Борисов, че е дал правосъдната система на концесия на Движение за права и свободи.

В отговор на въпрос дали би приел поддръжка от ГЕРБ, в случай че стигне до балотаж против президента Румен Радев, Панов дефинира това като " предложение за прегръдка, която звучи задушаващо ".

Лозан Панов се изявява като последовател на самодейните дейности на президентството, в това число с дейна позиция по делата правосъдната власт.

" Президентът не е брошка върху парламентарната република. Президентът може да остойности тази институция, с цел да може да съобщи тези значими послания към представители в Народното събрание да тръгнат в посока, която касае настоящите проблеми в една страна ", сподели той.

По думите му неговата кандидатура е издигната от Инициативен комитет, в който " има самостоятелни хора, свободни хора, които не са политици ".

Номинацията на Лозан Панов бе препоръчана от самодейността " Правосъдие за всеки ", а по-късно " Демократична България " разгласи поддръжката си него.

" В моето първо изказване при оповестяване на кандидатурата, аз се обърнах към всички свободни хора. Напълно разумно и обикновено е " Демократична България " (да ме подкрепи), която в този миг е единствената политическа мощ, която е дала ясни послания във връзка с правосъдната промяна ", разяснява Панов.

Той изясни, че по въпроса за финансирането на неговата акция следва среща на Инициативния комитет с щаба на " Демократична България ": " Предстои такава среща, която включва въпроси, в това число и във връзка с финансирането ".

Попитан каква би била позицията му за връзките сред България и Северна Македония, Панов сподели, че би желал да поговори с хората там: " Ще посетя Македония и желая да беседвам с хората там – не с политиците, не с това, което те самите споделят един на различен, а с хората. Искам да схвана по какъв начин се отразява това политическо говорене на самите хора. Как те самите го изживяват ".

По отношение на позицията по отношение на Русия и дали ще върви до такава степен, с цел да пита хората, Лозан Панов отговори: " Не. Не тъй като времето не стига, а тъй като във всички случаи имам построена позиция по този въпрос. Вече имах опция няколко пъти да го кажа. България отиде и влезе в Запада. Да, изрично споделям, че България е западна страна на равнище полезности. Какво значи това, хората считат, че това са някакви празни думи. И въпреки всичко един властнически режим, в който се нарушават права, считам, че във връзка с тези дейности човек би трябвало да бъде безапелационен. Смятам, че България като страна, която се намира в Европа, би трябвало да има ясна и безапелационна позиция. Смятам, че е много неуверена с разнообразни сигнали, които се подават. Мисля, че би трябвало да бъдем малко по-категорични ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР