Кандидатът за президент Лозан Панов призова от профила си във

...
Кандидатът за президент Лозан Панов призова от профила си във
Коментари Харесай

Лозан Панов призова кметът на Варна да не позволява овладяване на Пловдивския панаир от Гергов

Кандидатът за президент Лозан Панов прикани от профила си във " Facebook " кметът на Варна Иван Портних да не позволява преодоляване на Пловдивския панаир от Георги Гергов, който държи 50.3% от сдружението.

" От самото начало невидимите за обществото закономерности и зависимости съпътстват цялата приватизация на Пловдивския панаир ", показва в коментара си Панов, който дефинира, че Гергов е " на една концепция " разстояние по-близо да овладее панаира.

Повод за коментара му е докладна бележка на варненския кмет Иван Портних до общинските съветници. С нея той им предлага да прегледат на днешното си съвещание.

Апортирането на акциите, които община Варна има в " Международен панаир Пловдив " АД в сдружението " Пълдин туринвест ", ще съставлява нарушаване на открития ред за осъществяване на приватизационни покупко-продажби и ще сътвори предпоставки за скрита приватизация. Това в отговор на въпроси, заложени от " Дневник ".

Панов споделя, че зависимостите по тази договорка е изпитал на гърба при случая, именуван и от него " ЦУМ гейт ". Под това име през 2017 година става известна среща сред предприемача и издател Сашо Дончев и Сотир Цацаров като основен прокурор с посредничеството на предприемача и политик Георги Гергов в офиса му в магазина, който е негова благосъстоятелност. Според Дончев там той е получил закани от Цацаров във връзка на изявления и карикатури във вестник " Сега ". Цацаров не отхвърля срещата, само че пък опонира, че Дончев е желал прокурорска интервенция по негови проблеми, която е отказал.

" Ще напомня, че не са доста предприемачите, които са имали достойнството да " черпят кафе " в офиса си персонално основния прокурор на РБългария. В това отношение господин Гергов е един същински късметлия, а аз бях " каръкът ", който по време на този скандал снажни момчета посрещнаха с окървавени агнешки главички преди съвещанието на Висш съдебен съвет, защото знаеха, че ще желая пояснение от господин Цацаров ", написа през днешния ден Панов.

Определя Гергов като " извънредно кооперативен предприемач " и показва, че готвената договорка е " обеден обир ". Обьяснява, че той е подарък за рождения ден на Гергов, който обаче не би бил вероятен без ролята на Портних, който " предлага да се осъществя договорка, лишена от стопански смисъл, както за общината, по този начин и за страната ".

Преди седмица се разбра, че пловдивският предприемач Георги Гергов е изпратил до варненския кмет Иван Портних (ГЕРБ) заявление " по отношение на апортиране акциите на община Варна от " Международен панаир Пловдив " АД в " Пълдин туринвест " АД. Според категорично записаното в докладната бележка Община Варна има 16 314 400 броя безналични акции " с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на " Международен панаир Пловдив " АД и съществени акционери: страната посредством Министерството на стопанската система, община Варна и " Пълдин туринвест " АД (дружество с 25% присъединяване на община Пловдив) ".

В края на юли 2016 година с решение на Министерския съвет страната подели дяловете си в сдружението " Международен панаир Пловдив ", следено от Георги Гергов, сред Пловдив и Варна. На Варна бяха отстъпени 29% от държавните акции, до момента в който Пловдив получи единствено 20%. Целият държавен дял от 49% в панаира тогава беше оценен на 70 млн. лева За задачата варненският общински съвет упълномощи кмета на града Иван Портних (ГЕРБ) да заплати 43 млн. лева на пловдивския предприемач Георги Гергов, с цел да купи от него така наречен дупка в центъра на града. Става дума за неосъществен градеж на търговски център, който беше стартират още през 1986 година, а по-късно стана благосъстоятелност на Гергов.

Година по-късно обаче, точно поради съмненията, че се кани да подписа политически стимулирана договорка с Гергов, Бойко Борисов.

Днес Панов проучва и реакциите на институциите по срещата в ЦУМ. Посочав, че на апела му да се сътвори самостоятелна специфична комисия, която да ревизира случая, реакцията на президента Румен Радев била " цялостно неуважение, а доказателство за това е общественото му изявление, с което той дефинира " ЦУМ-гейт " като - изтъквам - " крамоли във Висш съдебен съвет, които не са в дневния ред на обществото ".



Панов още веднъж застъпва тезата си, че Радев е трансформирал държанието след нахлуването на спецпрокуратурата в президентството. " Днес монополистът на антимафиотския фронт и пръв герой против ГЕРБ и Движение за права и свободи господин Радев, още веднъж мълчи и графикът му е претъпкан. Докато Вие, дами и господа общински съветници, сте на път дефинитивно да харижете Пловдивския панаир на господин Гергов, гласът на президентската институция още веднъж липсва ", написа още Панов.

Прилага и фотоси, една от които показва в ресторант президентската двойка на една маса с Гергов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР