Кандидатът за премиер от „Продължаваме промяната” Асен Василев върна неизпълнен

...
Кандидатът за премиер от „Продължаваме промяната” Асен Василев върна неизпълнен
Коментари Харесай

Предсрочни избори на 25 септември, ако не се случи чудо с третия мандат

Кандидатът за министър председател от „ Продължаваме промяната” Асен Василев върна несбъднат мандата за сформиране на държавно управление на президента Румен Радев. Формацията, дружно с Българска социалистическа партия, Демократична България и част от самостоятелните депутати, не съумяха да съберат авансово 121 депутати, с което се отхвърлиха да внесат проектокабинет.

Какво следва оттук насетне?

Румен Радев ще връчи изследователски мандат на втората по бройка парламентарна група – ГЕРБ в 7-дневен период. От групировката на Бойко Борисов обявиха, че ще върнат проучвателния мандат, незабавно щом го получат. Те въпреки всичко ще би трябвало да излъчат кандидат-премиер, който да одобри и върне мандата на Радев.

Следва третият мандат, който се връчва на някоя от идващите партии, по преценка на президента – Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Демократична България, Има Такъв Народ или Възраждане. Предвид обтегнатите връзки на Радев с Нинова, шансът това да са Българска социалистическа партия наподобява незабележим. По-вероятно е мандатът да отиде в Демократична България или Има Такъв Народ. И двете обединения обявиха, че биха създали опит да сформират кабинет, в случай че президентът им се довери.

Ако чудото се случи и проучвателният мандат е завършил сполучливо, президентът предлага на Народното събрание да избере претендента за министър-председател, посочен от третата партия.

Ако не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът назначава служебно държавно управление, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори, в период най-късно до два месеца след преустановяване на пълномощията на предходното.

Почти несъмнено цялата процедура ще завърши до края на юли, а към този момент се приказва, че датата за вота е избрана – 25 септември, с опция за седмица по-късно или по-рано.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР