Кандидатът за премиер на Продължаваме Промяната“(ПП) акад. Николай Денков не

...
Кандидатът за премиер на Продължаваме Промяната“(ПП) акад. Николай Денков не
Коментари Харесай

Денков: Вратата съм БСП и Български възход е отворена

Кандидатът за министър председател на „ Продължаваме Промяната “(ПП) акад. Николай Денков не изключи в държавното управление, което той би трябвало да образува, да има министри от Българска социалистическа партия и от „ Български напредък “. Отворена е вратата за диалози за състава на държавното управление, с „ Българска социалистическа партия за България “ ще обсъдим тези благоприятни условия, с „ Демократична България “ към този момент водим такива диалози, сподели Денков в утринния блок на Нова телевизия.

От „ Продължаваме Промяната “ оповестиха още през вчерашния ден, че оферират диалози на всички парламентарни групи. Целта е партиите да се обединят по цели в програмна декларация, която да се гласоподава при започване на януари в пленарна зала. 

Акад. Денков разяснява през днешния ден, че първите диалози са планувани за този петък и че форматът ще е кръгла маса. Това, което би могло да ни сплоти, са ясни национални цели – Шенген, еврозона, обществени промени. Никоя от тях няма да събере цялостно болшинство, само че всяка от тях може да събере друго болшинство, разяснява претендентът за министър председател на Политическа партия. Всяка от задачите ще бъде написана в съответни законопроекти и промени. Въпросът е да се заложи и план-график с това какво би трябвало да свърши Народното събрание и какво би трябвало да свърши Министерският съвет, с цел да се реализиран задачите, обясни още акад. Денков. По думите му, в случай че програмната декларация се гласоподава в Народното събрание, всеки един от тези пакети със закони може да събере болшинство за приемане. Той удостовери, че става дума за нещо като график за работа на Народното събрание и задания пред бъдещо държавно управление. 

" Идеята на една парламентарна република е да има държавно управление, излъчено от Народното събрание и те да работят в нужната съгласуваност. Ние като държавно управление споделяме на Народното събрание, че ще работим дружно ", посочи Николай Денков.

Няма по какъв начин да създадем съдружно държавно управление с ГЕРБ или с Движение за права и свободи, безапелационен бе претендентът за министър председател. Ако те обаче поддържат съответната декларация, ние бихме могли да обсъдим с тях състав на кабинета. Ако те имат някакви визии кой министър би бил подобаващ за даден пост, ние ще го обсъдим с тях, сподели още акад. Денков, само че акцентира, че не става въпрос за лица от редиците на двете политически обединения. Той обаче не изключи опцията за министри, препоръчани от Българска социалистическа партия и от „ Български напредък “. 

Проблемът ни с „ Възраждане “ не е просто в целите. Те имат други визии, други полезности, посочи Денков в отговор на въпрос. 

Бойко Борисов сега не може да сплоти хората. Дали ние можем – следва да забележим. Моделът на ръководството, при който встрани изтичат големи количества пари, би трябвало да престане. Ако ГЕРБ  влязат в тази полемика, ще сме по-отворени към тях, сподели още акад. Николай Денков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР