Кандидатът за председател на ВКС Галина Захарова е на мнение,

...
Кандидатът за председател на ВКС Галина Захарова е на мнение,
Коментари Харесай

Галина Захарова допуска главен прокурор и извън магистратските съдии

Кандидатът за ръководител на Върховен касационен съд Галина Захарова е на мнение, че един мандат от 7 години на основния прокурор се оказва прекомерно дълъг и то сложно както за самия началник, който е допустимо да изчерпи капацитета си, а въпреки това и образува риск от авторитарност.

Мандатите би следвало да бъдат понижени по наша подготвеност , посочи Захарова и добави, че е последовател на концепцията за професионално управление на всички органи на правосъдната власт. Въпросът за следствието на основния прокурор е настоящ. По тази тематика следва разбор и работни групи, чака се отчет на Венецианската комисия и мнение на министрите на съвета на Европейски Съюз.

Тя съобщи, че ще се въздържи от по-задълбочен коментар, защото има и питане към Върховен касационен съд дали арбитър може да проверява основния прокурор. Скоро ще бъде разгласен отговорът.

При избрани условия и обществено-политически обстановки на поста на основния прокурор да бъде избиран и човек, който е отвън магистратската среда , акцентира Захарова.
 Иван Гешев се надява изборът на ръководител на Върховен касационен съд да не пожълтее
Иван Гешев се надява изборът на ръководител на Върховен касационен съд да не пожълтее

Не чул декларацията и не знае за отговора на управлението на прокуратурата

Според нея спецификата в ситуациите на тази фигури обуславя по-широк достъп до външни лица от системата на прокуратурата. Нейното разбиране е, че във Върховен касационен съд ще може да бъде одобрен правилото на сходни длъжности да се избират хора с високи професионални качества от съответните сформира на магистратските органи.

Електронното правораздаване няма опция за Захарова, само че въпросът е по какъв начин и по кое време тъкмо. Към сегашния миг Върховен касационен съд не работи със системата за електронно правораздаване. За Захарова по-същественият въпрос е до каква степен ефикасното действие на тази система и въвеждането й кореспондира с настоящото процесуално законодателство.

По отношение на вътрешната организация на Върховен касационен съд, Захарова съобщи, че структурно съдиите във Върховен касационен съд са разпределени в три колегии - наказателна, гражданска и комерсиална, всяко от които е с обособени отделения. В гражданска гилдия е реализирано отделяне на отделенията по материя и съответно обсъждани каузи, а в наказателна и комерсиална гилдия отделенията са обособени, без да има специализация по материя на обсъжданите каузи. Не е спънка организацията да продължи да съществува, тъй като обособяването на отделения е обусловено освен от потребността на специализация в една или друга материя, изясни тя.

Тя желае опазване на сегашния разполагаем щат на броя на чиновниците на Върховен касационен съд, а не тяхното понижаване.
 Лозан Панов има вяра, че ще има избор за нов началник на Върховен касационен съд
Лозан Панов има вяра, че ще има избор за нов началник на Върховен касационен съд

Той счита, че арбитър Захарова има достолепия и ще бъде заслужен почитател на политиката във ВКС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР