Кандидатът за поста президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов

...
Кандидатът за поста президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов
Коментари Харесай

76 делегати освободиха Михайлов и избраха Димитър Бербатов за президент на БФС

Кандидатът за поста президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов съумя да провежда провеждането на конгрес и беше определен от 76-те присъстващи делегати в Зала 3 на НДК този петък. Настоящото ръковдство на БФС осъди остро извършения избор и го назова " фарс ".

В НДК се събраха представители на 76 клуба (около 1/3 от всички в страната), които гласоподаваха „ за “ провеждането на избори за нов президент и управление на съюза. На място не присъстваха представители на ФИФА и УЕФА. 

Със 75 гласа " за " делегатите освободиха Борислав Михайлов и всички членове на Изпълнителния комитет на БФС. Със същия брой гласове те избраха новият президент да има най-много три мандата, беше прието и в Изпълкома на БФС да членуват девет души.

Бербатов показа още преди гласуването, че откакто клубовете създадат своя избор през днешния ден, след това би трябвало да бъде извършен съединителен конгрес, на който да участват всички клубове, както и всички претенденти за президентския пост в БФС.

Ръководството на БФС осъди дейностите на Димитър Бербатов. Футболната централа разгласи с публично известие на 1 март (потвърдено тази сряда), че плануваният конгрес за 18 март се анулира. Причината - към момента настоящите правосъдни разногласия по отношение на последните избори за ръководство на БФС на 12 октомври 2021 година Тогава Борислав Михайлов беше избран отново за началник по доста противоречив метод.

Въпреки оповестената от съюза анулация, екипът на Бербатов заподозря централата в осъществяване на скришен конгрес, на който Михайлов да бъде бетониран на поста.

Причината за това беше, че от БФС оповестиха, че в НДК ще се организира конференция (б.а. - с неразбираема цел), на която ще вземат участие футболни функционери и представители на регионалните препоръки на БФС.

Бербатов се появи пред Националния замък на културата дружно със Стилиян и Мартин Петров още към 9 ч. сутринта. Той съобщи, че БФС е резервирал зала и е платил 30 хиляди лв..

„ Тези хора би трябвало да са доста значими, с цел да се дават толкоз доста пари от клубове, с цел да се прави такава конференция. Ясно е какъв цирк се разиграва, само че конгрес има. Конгресът не е анулиран ”, сподели някогашният нападател на „ Манчестър Юнайтед “ и прикани делегатите да бъдат позволени в Зала 3.

В същото време там дойдоха почитатели на „ ЦСКА-София “ от Сектор „ Г “, които обявиха поддръжка за Бербатов. Появи се изпълнителният шеф на „ алените “ Филип Филипов, както и спортният министър Радостин Василев.

" С моя заповед комисия от Министерството на младежта и спорта ще удостовери какво се случва в НДК. Информациите, които имаме, са спорни. Никой в действителност не знае какво става “, сподели Василев. „ Тъй като това е спортна федерация, персонално пристигнах да се убедя коя зала е цялостна и коя е празна. Това ще бъде протоколирано от специфична комисия. Ще бъдат снимани всички зали от комисията. Не мога да взимам страна. Аз съм контролиращ орган на всички федерации. Министърът няма място да се бърка ", сподели Василев.

На място имаше и нотариус, който да установи, че не позволяват Димитър Бербатов и екипа му в културния център.

Бербатов и екипът му влязоха в Зала 3, която беше празна. След това присъстващите представители на клубове започнаха да сядат по местата си. В залата нямаше представители на ФИФА и УЕФА, оповестяват от „ Спортал “.

Адвокат Георги Владов съобщи, че представителите на клубове имат право да проведат конгрес, пристъпи се към гласоподаване " за " и " срещу " осъществяване на избори и откакто бе решено да има избор, стартира образуването на комисии.

Петима служители на реда дойдоха в НДК, откакто до 112 достигнал сигнал, че някой е нахлул в Зала 3. Бербатов твърди, че съвещанието ще продължи.

Това се случи минути по-късно. Кандидат-президентът на БФС съобщи, че това, което се случва го " натъжава " и " не му е прелестно ", само че се бори за " почтен и транспарантен съединителен конгрес ".

" Това, което вършим, е в границите на закона и устава на БФС. Уверявам ви. Правим го за положителното на футбола в България. Искаме почтен конгрес, нищо повече. Вие сте хората, които сте висшият орган в БФС, само че не ви припознават като такива, за жалост. Това, че взехте нещата в свои ръце, е похвално. Екипът ми със Стилиян, Мартин и всички хора, които работят за тази идея, както и всички вие, ще ме държите виновен, в случай че не спазя думата си ", сподели Бербатов.

" Благодаря за вота на доверие, който ми давате. Основен приоритет ще бъде обединяването на всички футболни хора, което търсим. То минава през изцяло естествен извършен почтен конгрес на всички клубове, които са част от федерацията на БФС, с цел да се даде опция на всички да изразят своето предпочитание. Това е най-демократичният вид. Започваме да работим, да градим. Не споделям управляваме, а работим. Всички дружно - за по-доброто бъдеще на българския футбол ", сподели Димитър Бербатов.

Междувременно БФС отвърна с позиция, с която „ остро осъжда фарса, разигран през днешния ден в центъра на столицата на правова, демократична и европейска страна “. Провеждането на безусловно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за публично, освен това – пред безучастния взор на държавните управляващи – е неприемлива демонстрация, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни “, твърди актуалното управление на съюза.

„ Българският футболен съюз за следващ път твърдо акцентира, че Общото заседание, планувано за 18 март 2022 година, е анулирано по надлежния ред и не е откривана процедура за лъчение на делегати и тяхното вписване във федерацията – единствената уставна процедура за установяване на членовете с право на глас. Зала №3 на НДК бе непокътната за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е подписан подобаващ контракт. Въпреки това, и в прорез с всички законови и етични правила, група лица нахлу невъзпрепятствено в помещението и физически в профил и унищожи имущество на БФС, за което бяха известени и органите на реда “, настояват от централата.

От БФС оповестиха, че са сезирали ФИФА и УЕФА за протичащото се.

„ Апелираме и към държавните органи да вземат отношение към грубото тъпчене както на законите, по този начин и на устава на най-голямата спортна федерация у нас “, пишат от централата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР