Кандидатът за кмет на столицата на ПП-ДБ (Спаси София) Васил

...
Кандидатът за кмет на столицата на ПП-ДБ (Спаси София) Васил
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Хубав град, ама не е за хора с деца – така изглежда София в момента

Кандидатът за кмет на столицата на ПП-ДБ (Спаси София) Васил Терзиев се срещна и беседва пред Народния спектакъл за градската среда в София. Той разиска с хората пешеходните зони, детските площадки, детските градини и за обучение.

Хубав град, но не е за хора с деца – по този начин наподобява София сега. Ако слушаме кметските речи и изявления, децата са най-ценното в София и най-важните вложения са за тях. Ако погледнем обаче казуса с детските градини, става известно, че за най-ценното на процедура няма места в този град.

Терзиев показва, че изчезналите места в детските градини са 10 хиляди и по тази причина претендентът и екипа му ще се концентрират към градежа на нови здания.

Терзиев акцентира казусът с дефицита тук-там в детските градини и ясли и за неизпълнените до момента обещания.

“Над 10 години родителите на дребни деца в София слушат обещания, че ей-сега към този момент казусът ще се реши, само че след това се оказва, че места ще има, но различен път. Не желая даже да предприемам тематиката по какъв начин майките с колички (не)могат да разходят дребните си деца. Много пъти сме чували обясненията за какво нещо не може да стане. Затова с екипа ми през днешния ден идваме да ви кажем по какъв начин МОЖЕ да стане. И по какъв начин с вярното ръководство София в действителност може да реализира доста повече от това, което сме привикнали да чакаме от нея. Първата стъпка е да разбираме от кое място идват проблемите ”, написа във Facebook профила си Терзиев.

Публикуваме целият пост на Терзиев без редакторска интервенция:
“Хубав град, но не е за хора с деца – по този начин наподобява София сега. Ако слушаме кметските речи и изявления, децата са най-ценното в София и най-важните вложения са за тях. Ако погледнем обаче казуса с детските градини, става известно, че за най-ценното на процедура няма места в този град.
Над 10 години родителите на дребни деца в София слушат обещания, че ей-сега към този момент казусът ще се реши, само че след това се оказва, че места ще има, но различен път. Не желая даже да предприемам тематиката по какъв начин майките с колички (не)могат да разходят дребните си деца. Много пъти сме чували обясненията за какво нещо не може да стане. Затова с екипа ми през днешния ден идваме да ви кажем по какъв начин МОЖЕ да стане. И по какъв начин с вярното ръководство София в действителност може да реализира доста повече от това, което сме привикнали да чакаме от нея. Първата стъпка е да разбираме от кое място идват проблемите. Проблемът с детските градини е проблем на финансирането – една група в детска градина (25 деца) излиза 1 000 000 лв.. Строящите се нови градини или разширения на остарели са за още 4000 деца. За да намерим места за оставащите 6000 (това са към 240 групи), ни трябват 240 млн. лева Откъде ще ги вземем ли? Дори единствено като запушим течовете от публични поръчки, можем да осигурим най-малко половината от тези средства. Проблемът с детските градини е проблем на недоброто обмисляне – сегашният строителен проект е съществено просрочен, по тази причина с приоритет ще го преразгледаме, допълним и, най-много – ще препланираме мъдро. Детските градини би трябвало да се строят там, където има недостигат тук-там, а не просто където е най-лесно. Проблемът с детските градини е проблем и на недалновидното ръководство на терените – откакто изпусна периодите, в които можеше и трябваше да отчужди терени за детски градини, София на практика отвори път на частния пред публичния интерес. Така част от терените, избрани за градини, към този момент са застроени от частни вложители. А към момента свободните ще би трябвало да бъдат изкупувани назад от общината на пазарни цени, които в квартали като Лозенец, да вземем за пример, са баснословни. За да се оправим с този към този момент систематичен за София проблем, ще търсим дружно с Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката по какъв начин да ангажираме бизнеса в построяването на детски центрове и по какъв начин въобще да мотивираме вложителите да ни спомагат, макар голямото административно задължение за тях при сходни планове. Можете ли да си визиите, че има не една и две, а 17 наредби, които уреждат въпроси с това къде, по какъв начин и дефинират условията с цел да може да се появи детска градина? За да желаят младежите да основават и отглеждат фамилиите си тук, не е задоволително децата да са ни най-важни единствено на думи. Досегашното ръководство на София имаше не един и два шанса да реши тези проблеми. Не споделям, че нищо не са създали, само че резултатите от работата им са очевидно незадоволителни.
Никой софийски родител не би трябвало да се оказва в тази невъзможност. Затова задачата ни е за един мандат да осигурим места за всички деца в детските градини и да понижим най-малко на половина недостигащите места в яслите. Бизнесът ме е научил нищо да не разтеглям ненужно, тъй като отсрочените във времето проблеми най-после постоянно се заплащат по-скъпо. С каквото съм се захванал, съм го извел на сполучлив път. И знам, че София може в действителност да се погрижи за най-ценното си – децата, в случай че обаче софиянци възложат тази работа на способен и мощен екип, вместо да се примирят с още от същото ”, написа Терзиев във Facebook.
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР