Кандидатът за кмет на София, издигнат от ПП-ДБ Васил Терзиев

...
Кандидатът за кмет на София, издигнат от ПП-ДБ Васил Терзиев
Коментари Харесай

Васил Терзиев не отговори на въпроса дали дава достъп до архивите на баща му и дядо му в ДС

Кандидатът за кмет на София, повдигнат от ПП-ДБ Васил Терзиев подмина с безмълвие въпроса дали е подготвен да даде достъп до архивите на татко са и дядо си за времето, когато са са били висши функционери на Държавна сигурност.

 

Основателят на профилирания уебсайт desebg.com журналистът Христо Христов се обърна преди два дни  с Отворено писмо до претендента за кмет на София предприемача и бизнесмен Васил Терзиев с молба за достъп до архивите на дядо му (началник на Трето ръководство на Държавна сигурност, военното контраразузнаване над две десетилетия) и на татко му (офицер от Първо основно ръководство на Държавна сигурност, външното разузнаване).

Журналистът се базира на закона за досиетата, който показва, че в такива проблеми достъпът до документите се дава от страна на наследниците.

 

В студиото на " 120 минути " по БТВ водещият Светослав Иванов  го попита дали е подготвен да даде единодушие да прочит на делата на татко му и дядо му, Терзиев подмина въпроса с безмълвие и вместо това заприказва за приемане на закон за лустрация- нещо, което е от компетентността на Народното събрание, а не локалната власт, към която се е насочил.

 

Терзиев не разяснява кого би засегнал евентулаен закон за лустрацията - директно ангажираните с комунистическите служби към този момент не са в дейна възраст.

 

" Изживял съм прехода като доста други деца. Не съм се чувствал специфичен, редейки се на опашка в 5:30 часа сутринта, с цел да може баба ми да застъпи и аз да ида на учебно заведение. Спомням си по какъв начин всеки един от нас го беше боязън да се прибере от учебно заведение, тъй като могат да му вземат якето “.

 

Това сподели в предаването „ 120 минути “ претендентът за кмет на София, повдигнат от Политическа партия, Демократична България и „ Спаси София “, Васил Терзиев.

 

„ Спомням си битката на родителите ми да намерят своето място. Баща ми, който имаше 5 $ заплата по време на хиперинфлацията. Опитът му да прави частен бизнес и неуспехите и разбирането, че това може би да не е неговото занятие. Спомням си по какъв начин съм си изкарвал оценките и по какъв начин самичък би трябвало да ковеш ориста си “, уточни той, само че нито за момент не даде да се разбере какво е работил татко му в Държавна сигурност.

 

„ Още първоначално споделих на партиите, която се готвеха да повдигнат кандидатурата ми, че това е част от моето минало. Аз няма от какво да се срамя. Родителите ми не са били герои на престъпния преход, на част от икономическите структури, не са се занимавали с политика, държавна администрация. Те бяха част от прехода “, изясни Терзиев, разяснявайки предишното на фамилията си, което е обвързвано със структурите на " Държавна сигурност ".

 

„ Много е значимо да кажа, че разбирам тематиката. Като си дете,  нямаш наблюдаване по какъв начин е работил режимът. С годините, с които разбираш какво се е случило, започваш да си даваш сметка. Мен ме боли по какъв начин сме си унищожили огромна част от интелигенцията, по какъв начин са наказвани деца. Радвам се, че кандидатурата ми стана мотив диалогът да бъде удължен “, добави претендентът за кмет.

 

„ Никой не се е извинил. Аз желая да се извиня. Да дам едно начало като потомък на хора, които са били от тези структури. Необходимо е да се осъзнае и направи. Ти би трябвало да схванеш историята, да я приемеш и да вървиш напред. Важна част с изключение на от Закона за лустрацията и досиетата, е основаването на музей за комунистическия режим, където да се описват историите и хората да знаят какво се е случило на потърпевшите и в никакъв случай да не се повтаря “, акцентира той.

Терзиев обаче подмина с безмълвие въпроса дали дава единодушието си да се разсекрети досието на татко му, за което го прикани проверяващият публицист Христо Христов.

 

Бъдещето на София

 

„ Тук има – тук няма “ – по този начин разказа той положението на тротоарите.

„ Необходими са към милиард, с цел да бъде решен казусът трайно. Това, което се прави, би трябвало да се прави с качество, с цел да не се постанова ремонт след две години “, изясни Терзиев.

 

Според него е допустимо да бъдат построени 30 детски градини за 4 години.

 

„ Има принадлежности. От разширение до отчуждаване на терени. Работа с частни вложители. Има интерес и би трябвало да им се помогне, с цел да се осъществя “, сподели още той.

 

„ Аз съм потвърден войник. Никога не съм се предавал и това е повода всичко, което съм започвал, да го доведа до дъно “, безапелационен е Васил Терзиев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР