Кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Емил

...
Кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Емил
Коментари Харесай

Варненски евродепутат се бори срещу насилствените осиновявания на българчета в чужбина


Кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Емил Радев показа, че някои от получаваните от него досега сигнали засягат насилственото лишаване на български деца от техните фамилии зад граница. Ето с какви проблеми най-често са се обръщали сънародниците ни към Радев в качеството му на представител на страната ни в Европейския парламент през миналия мандат:

" Различни са тематиките, по които жители на Варна и региона са се обръщали към мен като евродепутат. Натъквал съм се на доста човешки трагедии. Такъв е казусът с бебето Меган, което беше отнето от родителите си във Англия. Детето е от смесена двойка – гражданин на Англия и българка. Първо бяха отнети правата на бащата, а след това и на майката, тъй като се срещала с бащата. Бабата, която е адвокат от Добрич, направи всичко допустимо да вземе за отглеждане детето, само че британският съд в началото не я допускаше изобщо до делата. След това под напън от наша страна и от дипломатическите служби в България я позволиха, само че не й беше обезпечен превод. Тайно пристигна служител на британските обществени служби в България – не бяха уведомили никой, включително и Министерството на правораздаването. Този чиновник написа доклад от над 200 страници, който беше в ущърб на роднините на детето. Накрая бебето бе принудително обещано за осиновяване в английско семейство. Тази порочна процедура е политика във Англия и годишно над 5500 деца са отнемани от родителите им - основно жители на Източна Европа, и давани за осиновяване на английски двойки, някои от които бездетни, а други - еднополови.

Работих интензивно за смяна на регламента Брюксел 2А, като внесох изменения, съгласно които, когато детето бива отнемано, то би трябвало да се дава на неговите родственици, тъй че да остане в своята културна, езикова и социална среда. Гарантирахме, че процедурите ще са ясни, транспарантни и ще бъдат в правна отбрана на роднините на детето. С този проблем със сигурност ще продължим да се занимаваме и отсега нататък, тъй като в една друга страна - Норвегия, също се лишават по този неприемлив метод деца, главно на жители на Източна Европа. Тъй като Норвегия не е в Европейски Съюз, с цел да се спре порочната процедура, би трябвало да се търси мощен дипломатически и обществен отзив.

Няма нищо по-важно от отбраната на ползите на детето, а попаднало в сходна комплицирана обстановка, за него е най-добре да може да остане при близки хора, вместо да попада в непознато семейство. Имахме и варненка с сходен проблем в Испания. Тя беше женена за испанец и след развода той задържа детето, не даваше достъп. Обърнахме се за помощ към български юрист, който практикува там, с цел да може майката да вижда детето си, а и да има право да го вземе в родината си.  Съдействахме да се защитят правата на нашата съгражданка. Отнемането на дете е прекомерно последна мярка и аз се веселя, че българското законодателство е извънредно умерено в това отношение. Няма такива тенденции, каквито съществуват в скандинавските страни или във Великобритания ", сподели Емил Радев. 

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР