Кандидатът на САЩ за ръководител на Световната банка (СБ), Аджай

...
Кандидатът на САЩ за ръководител на Световната банка (СБ), Аджай
Коментари Харесай

Официално: Аджай Банга е единственият кандидат за ръководител на Световната банка

Кандидатът на Съединени американски щати за началник на Световната банка (СБ), Аджай Банга, е единственият номиниран за поста, което проправя пътя за (много) евентуалното му назначение.

" В сходство с откритите процедури, изпълнителните шефове ще проведат публично събеседване с претендента във Вашингтон, и чакат да приключат с президентския избор навреме ", разгласи Световната банка в свое изказване, заяви БНР.

Роденият в Индия Банга в този момент е на 63 години и е натурализиран жител на Съединени американски щати. Миналият месец президентът Джо Байдън разгласи кандидатурата му за правоприемник на Дейвид Малпас, който се отдръпва предварително от председателството, " помрачено от въпроси, свързани с позицията му във връзка с климата ".

В детските и младежките си години Банга живее в разнообразни елементи на Индия, като преместванията са свързани със службата на татко му като офицер от армията.

Кариерата на Аджай Банга стартира с индийския филиал на Nestle при започване на 80-те години на предишния век. Той прави сполучлива бизнес кариера в Индия, а по-късно се реалокира в Съединените щати.

Банга управлява компанията за разплащания Mastercard в продължение на повече от десетилетие сред 2010 година и 2021 година, а също по този начин е бил член на управителните препоръки на Американския червен кръст, Kraft Foods и Dow Inc. Понастоящем той е заместник-председател на компанията за частни финансови вложения General Atlantic.
 Джо Байдън желае някогашният началник на Mastercard да оглави Световната банка
Джо Байдън желае някогашният началник на Mastercard да оглави Световната банка

Заради опита му в активизирането на публично-частните запаси

В изказване в поддръжка на кандидатурата му, американският президент Байдън съобщи, че бизнес кариерата на Банга значи, че той е " неповторимо квалифициран да управлява Световната банка " и посочи " извънредно значимия опит на Банга в активизирането на публично-частни запаси за справяне с най-неотложните провокации на нашето време, в това число изменението на климата ".

По-рано Банга разяснява, че желае да види по-голямо финансиране от частния бранш, което да помогне за справяне с финансирането на световните проблеми: " Няма задоволително пари без частния бранш ", сподели тогава той.

След номинирането си Банга е на " обиколка за чуване " в 189-те страни членки на СБ, с цел да събере поддръжка за кандидатурата си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР